Linkuri accesibilitate

„Între fanteziile autoritare ale lui Igor Dodon și realitate” (SIC.md)


Revista presei la radio Europa Liberă.

Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00
Link direct

Republica prezidențială: între fanteziile autoritare ale lui Igor Dodon și realitate – așa este intitulată o analiză publicată pe portalul SIC.md. În material se scrie că Dodon visează ca Republica Moldova să fie un stat prezidențial în care președintele, adică el, să poată rezolva totul dând cu pumnul în masă, iar toți ceilalți demnitari să asculte supuși. SIC.md scrie că în multe țări regimurile prezidențiale au deviat spre autoritarism și dictatură. „Din păcate, din declarațiile lui Igor Dodon, e clar că republica sa prezidențială nici nu ar trebui să „devieze” - ea ar fi din start una autoritară”, se conchide în articol.

După ce coaliția PSRM-PDM a rămas cu doar 50 de deputați, Parlamentul devine unul disfuncțional, care va bloca activitatea guvernului, susține comentatorul politic Ion Tăbârță, citat de Radio Chișinău. „Se schimba raportul de forțe în Parlament. Guvernarea în orice moment poate fi blocată. Cred că lucrurile se mai pot schimba în ceea ce privește raportul guvernare/opoziție și nu este exclus că în viitorul apropiat încă unul-doi deputați de la PDM să migreze spre grupul Pro Moldova”, afirmă expertul. Pe de altă parte, Ion Tăbârță observă că opoziția este foarte eterogenă. El a amintit în context și de disensiunile dintre PAS și Platforma DA.

Al cui președinte ești, Dodon? – se întreabă Veaceslav Negruța într-un editorial pentru Gazeta de Chișinău. El scrie că Președintele Dodon a devenit campion absolut la invenții, inepții, minciuni și manipulări. În opinia sa, patru ani de mandat au scos la iveală cele mai urâte caracteristici ale politicianului Dodon: loialitate deplină și necondiționată față de personaje dubioase, angajamente ascunse și ilegale față de anumite centre de decizii geopolitice și poclon în fața propriilor idoli în detrimentul societății din R. Moldova. Negruță afirmă că toți cei care se cred mai deștepți decât oamenii care le-au dat votul și care pretind că sunt mari combinatori și șahiști – în cele din urmă au aceeași soartă și aceeași cale. „Iar Dodon nu este o excepție. Mai degrabă este cel mai previzibil dintre toți potentații în ce privește viitorul său post-președinție”, subliniază autorul.

La momentul actual, Europa este mult mai bine pregătită pentru a-și ajuta partenerii, iar Moldova este un partener important al Uniunii Europene, de aceea UE va veni să sprijine Moldova, dacă Moldova o cere în mod structurat. Declarația a fost făcută pentru TVR Moldova de către europarlamentarul Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova. „Nimeni, nici măcar cele mai puternice state la nivel european nu au putut să treacă peste această criză și peste momentele dificile fără solidaritate”, a spus europarlamentarul.

Chiar și în timpul pandemiei trebuie să fim atenți la sănătatea democrației RM, scrie ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, într-un articol publicat pe Jurnal.md. El menționează că Republica Moldova este iarăși pusă la încercare și că în ultimele luni pandemia COVID-19 a infectat mii de cetățeni ai Republicii Moldova și a ucis sute din ei. Totuși, subliniază ambasadorul, liderii țării trebuie să continue să dezvolte instituții guvernamentale independente, să combată corupția omniprezentă, să asigure alegeri libere și corecte și să protejeze drepturile și libertățile individuale. „Poporul Republicii Moldova are dreptul de a-și alege liderii și viitorul fără interferențe - fie dinăuntrul sau din afara țării”, subliniază Hogan.

Ziarul de Gardă publică un editorial semnat de Valeria Biagiotti, ambasadoare a Italiei în R. Moldova, despre sacrificiile italienilor care au luptat cu pandemia de coronavirus. Ea afirmă că un rol fundamental în reducerea numărului de contaminați l-au avut și cetățenii care au acceptat, cu mare disciplină, unul din cele mai restrictive regimuri de carantină din întreaga lume, demonstrând rezistența lor și capacitatea extraordinară de a face față unei situații complet noi și extrem de dificile. „Doar adoptând aceste reguli vom putea evita ca virusul să continue să facă ravagii în viețile noastre”, afirmă ambasadoarea.

XS
SM
MD
LG