Linkuri accesibilitate

Șamanul din Iakutia, care a pornit spre Moscova pentru a-l izgoni pe Putin, a fost din nou arestat


Șamanul din Iakutia, Aleksandr Gabișev, a pornit la Moscova în martie 2019 pentru a-l izgoni pe Vladimir Putin.

Poliția din Iakutia, regiunea sibiană a Rusiei, l-a reținut pe șamanul Aleksandr Gabișev, care își reluase marșul spre Moscova „pentru alungarea lui Putin de la Kremlin”.

Un coordonator legal al organizației de opoziție Open Russia a declarat pentru ziarul Novaia Gazeta că poliția l-a reținut pe Gabișev pe 10 decembrie pe o autostradă din Iakutia. Motivul oficial al arestării sale nu este clar.

Susținătorii lui Gabișev au declarat pentru serviciul rusesc al postului nostru de radio pe 8 decembrie că șamanul și-a reluat marșul, cu o zi mai devreme, împreună cu cei doi adepți ai săi, Aleksei și Kirill, și patru câini, chiar dacă temperatura medie din Iakutia este în jur de -44 de grade Celsius în aceste zile.

Corespondenții postului nostru nu au putut comunica direct cu Gabișev.

Gabișev a parcurs peste 2000 de kilometri pe jos de când a început călătoria sa în luna martie, vorbind cu sute de oameni. Pe măsură ce notorietatea lui a crescut, videoclipuri despre conversațiile sale cu oamenii au apărut pe rețele de socializare, atrăgând milioane de vizualizări.

În iulie, când a ajuns în orașul Cita, Gabișev a adunat aproximativ 700 de oameni sub sloganul „Rusia fără Putin!”. Șamanul spunea că Dumnezeu i-ar fi spus că Putin nu este un om, ci un demon și i-ar fi „poruncit să-l alunge”.

După deținerea sa în regiunea Buriatia în septembrie, autoritățile l-au transferat în Iakutia, unde a fost plasat pentru prima dată într-o clinică psihiatrică și ulterior eliberat.

Atunci autoritățile i-au spus că este suspectat de incitare la extremism și a avut interdicție să părăsească Iakutia. La începutul lunii octombrie, psihiatrii din Yakutsk au spus că Gabișev este instabil din punct de vedere mental, însă avocații săi, care se temeau că o instanță le poate trimite clientul la o clinică psihiatrică pentru tratament forțat, au respins concluzia medicală și au organizat un examen de către experți independenți, care au decis că șamanul este sănătos mental și nu prezintă pericol pentru societate.

Coordonatoarea pentru drepturile omului de la organizația Open Rusia, Valentina Dehtiarenko, a declarat în octombrie Europei Libere că, deși Gabișev este suspect într-un dosar penal, el nu a fost acuzat oficial de nicio infracțiune.

Șamanii au servit ca vindecători și divini în Siberia timp de secole. În perioada sovietică a „științei și rațiunii”, figurile mistice au fost reprimate dur. Însă în regiunile izolate din Siberia acestea par să își recapete importanța.

XS
SM
MD
LG