Linkuri accesibilitate

Și la Praga se protestează împotriva integrării Belarusului cu Federația Rusă


Protestul de lângă Pomul de Crăciun din Praga
Protestul de lângă Pomul de Crăciun din Praga

În inima Pragăi, capitala Cehiei, lângă Pomul de Crăciun și printre mulțimea de turiști cu pahare de vin fiert în mână, vreo 20 de oameni au protestat împotriva unei mai mari integrării a Belarusului cu Federația Rusă.

Manifestația e un ecou al protestelor de la Minsk, unde sute de persoane s-au adunat sâmbătă pentru a se opune „integrării profunde” cu Rusia, pe care protestatarii o consideră un proces mascat de anexare sau ocupație. Protestul a fost reluat duminică, în capitala belarusă.


Ekaterina Paryzheskaya, istoric din Belarus și una din organizatoarele protestului din Praga, spune că acest proces de integrare înseamnă nu doar cooperare economică, ci și crearea unei baze legislative unificate și a unor instituții de stat comune. În practică, asta ar însemna pierderea suveranității și independenței Belarusului.

Protestatara spune că riscul e foarte mare și că nici măcar Aliaksandr Lukaşenka, cu puterile sale dictatoriale, nu se poate opune Rusiei. Însă Ekaterina speră că protestele pot determina atât conducerea de la Minsk, cât și comunitatea internațională să se mobilizeze pentru a preveni acest scenariu.


La un moment dat, din mulțimea de turiști s-au dezlipit câțiva ucraineni care și-au scos drapelele și s-au alăturat protestatarilor.

Zina Gavriliuk spune că e solidară cu Belarusul fiindcă ucrainenii știu cum e să fii nevoit să-ți aperi suveranitatea și independența în fața Rusiei. Totodată, se teme că alipirea Belarusului la Federația Rusă ar crea riscuri de securitate pentru Ucraina.

Sâmbătă, președinții belarus și rus Aliaksandr Lukaşenka și Vladimir Putin s-au întâlnit la Soci. După o discuție de patru ore despre Tratatul unional, semnat cu 20 de ani în urmă, Lukaşenka a plecat fără a face declarații pentru presă.

XS
SM
MD
LG