Linkuri accesibilitate

Atleta din Belarus Kristina Țimanovskaia spune că-i „în siguranță”, în Polonia


Atleta Kristina Țimanovskaia la aeroportul din Tokyo, 1 august, 2021
Atleta Kristina Țimanovskaia la aeroportul din Tokyo, 1 august, 2021

Atleta din Belarus Kristina Țimanovskaia, care a cerut sprijin internațional pentru a evita să fie forțată să se întoarcă în Belarus de la Jocurile de la Tokyo, a declarat că este „fericită că se află în siguranță” în Polonia. Acum trei zile sportiva a reușit să scape de oficialii sportivi din Belarus care au dorit să o întoarcă cu forța la Minsk după ce sportiva și-a criticat public antrenorii. Președintele Comitetului Olimpic din Belarus este fiul cel mare al liderului Aleksandr Lukașenka, Viktor.

În vârstă de 24 de ani, sportiva a ajuns la Varșovia noaptea trecută via Vienna sub protecție diplomatică poloneză. Varșovia i-a oferit azil umanitar. Kristina Țimanovskaia a spus astăzi, la o conferință de presă la Varșovia, că este recunoscătoare Poloniei pentru ajutorul acordat și a spus că speră să revină într-o zi în Belarusul „liber”.

„Nu l-am trădat, este patria mea”, a spus ea. Sportiva a mărturisit că bunica ei a sfătuit-o să nu se întoarcă în Belarus, deoarece au fost difuzate informații negative despre ea după refuzul ei de a părăsi Jocurile Olimpice de la Tokyo, mai devreme decât era planificat.

Kristina Țimanovskaia a spus ca ea nu l-a întâlnit niciodată pe liderul de la Minsk, dar poate să spună că în Belarus se întâmplă lucruri „teribile”. Sportiva a mai declartat și că nu dorește să se implice în politică în nici un fel și nici nu vrea să părăsească Polonia pentru o altă destinație. Se așteaptă să i se acorde azil în Polonia.

Atleta a spus și că soțul ei este pe cale să i se alăture în Polonia. BBC relata ieri ca soțul ei s-ar afla în Ucraina, reușind să fugă din Belarus.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG