Linkuri accesibilitate

În căutarea unei șanse de aplanare pentru tensiunile americano-iraniene


Clerici vizitînd expoziția de echipament militar deschisă cu ocazia celei de-a 40 aniversări a revoluției islamice în care a fost răsturnat Șahul Teheran, februarie 2019
Clerici vizitînd expoziția de echipament militar deschisă cu ocazia celei de-a 40 aniversări a revoluției islamice în care a fost răsturnat Șahul Teheran, februarie 2019

Mesajul Pentagului este că Statele Unite nu doresc război, dar sînt gata să lupte dacă va fi necesar.

La Washington persista temerea ca tensiunile dintre Statele Unite si Iran pot duce la un conflict armat. Care este pozitia presedintelui Trump? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00
Link direct

Pericolul este real. Statele Unite au evacuat personalul neesential de la ambasada din Irak. Garda Revolutionara Iraniana, fidela aiatolahului a avertizat ca se risca o confruntare majora. Administratia Trump a privit amenintator catre Iran inca de cind a decis sa se retraga din tratatul nuclear semnat in 2015. Urmarea a fost inasprirea sanctiunilor impotriva iranului, in idea ca presiunile se vor intensifica pina cind regimul de la Teheran isi va modica atitudinea sau se va prabusi.

Situatia s-a inrautatit in ultimele zece zile. Consilierul pentru securitate nationala, John Bolton si secretarul de stat, Mike Pompeo au avertizat ca Iranul ar pregati atacuri impotriva unor interese americane, aratind ca Statele Unite vor raspunde cu o forta masiva. Surse de presa arata ca presedintele Trump este mai sceptic cu privire la perspectiva unei confruntari decit consilierii sai, in special John Bolton. Dar chiar si asa, presedintele a avertizat Iranul ca va avea de suferit daca va face un gest provocator.

Aliatii Statelor Unite par sa fie sceptici cu privire la amenintarile americane. Adjunctul comandantului fortelor britanice din coalitia impotriva gruparii ISIS in Siria si Irak a negat ca amenintarea iraniana s-ar accentua, o remarcă ce a antrenat o dezmintire din partea comandantului american.

Oficialitatea europeana cu rangul cel mai inalt, in materie de politica externa Federica Mogherini a indemnat la retinere, contrazicind apelurile lui Mike Pompeo la presiune maxima asupra regimului de la Teheran.

Ayatolahul Ali Khamenei a spus ca Iranul nu doreste razboi, aratind ca nu este interesat nici in negocieri. Administratia americana pare dispusa insa sa deschida cai de comunicare, prin intermediul reprezentanței diplomatice elvetiene. Mesajul Pentagului este ca Statele Unite nu doresc razboi, dar sint gata sa lupte daca va fi necesar. Oficialitati ale administratiei sustin ca Iranul nu asculta de vorbe si ca este nevoie de o amenintare cu forta armata.

XS
SM
MD
LG