Linkuri accesibilitate

În Croația au loc alegeri parlamentare


Grab: Croatia -- parliamentary elections, Zagreb, 05Jul2020
Grab: Croatia -- parliamentary elections, Zagreb, 05Jul2020

În Croația au loc astăzi alegeri parlamentare, pe fundalul creșterilor numărului infecțiilor cu coronavirus și scăderii accentuate a economiei din cauza pandemiei.

Uniunea Democrată Croată de centru-dreapta (HDZ) de guvernământ a avut un ușor avantaj în majoritatea sondajelor de opinie asupra principalului său rival, social-democrații (SDP), dar niciuna dintre părți nu se vede în măsură să guverneze de una singură.

„În aceste momente provocatoare, atât pentru sănătatea publică, cât și pentru economie, Croația merită să fie condusă de oameni experimentați și responsabili”, a declarat săptămâna aceasta Primul Ministru și liderul HDZ, Andrej Plenkovic.

Cei doi adversari ai săi în acest scrutin sunt liderul SDP Davor Bernardic și cântărețul popular Miroslav Skoro, al cărui partid naționalist și euroceptic Domovinski Pokret (Mișcarea Patriei) s-a clasat pe locul trei în sondajele de opinie cu puțin peste 10% susținere, comparativ cu aproape 30% ale celorlalte doua partide HDZ și SDP.

Secțiile de votare se vor închide la ora 17.00 GMT când vor fi publicate și primele sondaje la ieșirea de la urne. Primele rezultate oficiale preliminare sunt așteptate două ore mai târziu, în aceasta seară.

Noul guvern va avea o sarcină complicată pentru a ține sub control pandemia încercând și să restabilească economia, care se preconizează să scadă cu aproximativ 10% în acest an. Se estimează că veniturile din turism vor scădea cu 70%.

Unii analiști consideră că cele două mari partide ar putea fi forțate să facă o coaliție.

Atât Plenkovic, cât și Bernardic au respins ferm ideea unei „mari coaliții”.

Croația a raportat un număr relativ mic de infecții cu coronavirus - 3.000 de cazuri COVID-19 și aproximativ 100 de decese înregistrate până în prezent - dar infecțiile s-au accelerat în ultimele două săptămâni, numărul zilnic de noi cazuri ajungând în prezent la aproximativ 80.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG