Linkuri accesibilitate

În lupta cu Covid-19, parlamentul din Ungaria ar putea fi suspendat pe termen nelimitat


Budapesta, 19 martie 2020
Budapesta, 19 martie 2020

Este de așteptat ca luni, parlamentul de la Budapeste să aprobe prelungirea pe termen nelimitat a stării de urgență decretată pentru a combate pandemia de coronavirus, ceea ce-i va permite premierului Viktor Orban să guverneze prin ordonanțe de urgență, fără nici un control al legislativului. Inițiativa fusese respinsă cu o săptămână înainte, când fiind înaintată în regim de urgență, avea nevoie de sprijinul a 80% din parlamentari. De această dată este suficientă o majoritate de două treimi, pe care partidul Fidesz al premierului Orban o are.

Duminică, 29 martie, o serie de organizații ungare pentru drepturile omului, începând cu Comitetul Helsinki, au apelat la ministrul justiției să includă în amendament o dată la care prevederi vor „expira automat”.

Iar mii de unguri au participat duminică, 29 martie, la un protest online.

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, cu sediul la Geneva s-a declarat deja îngrijorat de puterile nelimitate acordate premierului ungar și de prevederea din legea privind pedepsirea celor care răspândesc informații false despre gestionarea crizei medicale de către guvern. Proiectul legislativ a fost criticat săptămâna trecută și de Consiliul Europei, care a avertizat guvernul de la Budapesta împotriva declarării „unei stări de urgență nedefinite și necontrolate”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG