Linkuri accesibilitate

În România, CSM cere magistraților să decidă viitorul pensiilor speciale


Sediul CSM
Sediul CSM

În România, Consiliul Superior al Magistraturii, prin cele două secții ale sale de judecători și procurori, a decis convocarea adunărilor generale ale magistraților pentru a obține un punct de vedere motivat privind intenția de abrogare a pensiilor speciale, inclusiv a pensiilor de serviciu ale magistraților, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Magistraților li se cere să se pronunțe asupra eliminării pensiilor de serviciu „din perspectiva încălcării independenței și afectării statutului constituțional al judecătorilor și procurorilor”.

În plus, Secția pentru judecători a CSM a decis sesizarea Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare și a Consiliului consultativ al Judecătorilor Europeni, considerând că decizia politică de a elimina pensiile de serviciu afectează statutul judecătorilor, iar Secția pentru procurori va face același demers pe lângă organismele europene ale procurorilor.

Decizia magistraților din CSM de a mobiliza sistemul judiciar este parte a acțiunilor de protest față de eliminarea pensiilor de care beneficiază, anunțate încă de la mijlocul lunii decembrie. CSM spunea atunci că nu va accepta sub nicio formă „afectarea statutului magistraților și încălcarea independenței acestora” și, prin urmare, se opune din răsputeri eliminării pensiilor și remunerației speciale a magistraților și procurorilor.

Tot în decembrie, câteva instanțe din țară, cum ar fi Curtea de Apel București, Tribunalul Prahova și Tribunalul Galați, au anunțat că nu mai judecă decât dosarele penale urgente, toate activitățile cu publicul, la registraturi și arhive, fiind suspendate în semn de protest față de intenția Guvernului și a Parlamentului de a modifica modul de calcul al sporurilor la salariu, respectiv de a elimina pensiile de serviciu ale magistraților.

PSD a decis, pe 14 ianuarie, să convoace o sesiune parlamentară extraordinară în ultima săptămână din ianuarie pentru a vota eliminarea pensiilor speciale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG