Linkuri accesibilitate

În Rusia, tineri dintr-un grup de extremă stânga, condamnați la ani grei de închisoare


Pronunțarea sentinței în tribunalul de la Penza, Rusia, 10 februarie 2020.
Pronunțarea sentinței în tribunalul de la Penza, Rusia, 10 februarie 2020.

Un tribunal din Rusia a condamnat luni, 10 februarie şapte bărbaţi la pedepse grele cu închisoarea pentru participare, conform serviciilor ruse de informații (FSB), la o reţea "teroristă" de extremă-stânga. Procesul a fost denunţat de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului şi de opoziţie.

Prezentaţi de acuzare drept terorişti „antifascişti" şi „anarhişti", inculpaţii urmează să ispăşească pedepse cuprinse între 6 şi 18 ani de închisoare. Aceşti tineri, cu toţii născuţi între 1988 şi 1996, au fost arestaţi în 2017, pentru apartenenţa lor la o presupusă organizaţie teroristă. Unii au fost acuzaţi de deţinere de arme şi de muniţii, precum şi de tentativă de trafic de droguri.

Verdictul trebuie să demonstreze populaţiei că există o ameninţare reală de terorism politic (...) şi este un ordin transmis tineretului: 'Staţi jos, nu mişcaţi!", a criticat Svetlana Ganucikina verdictul. Ganucikina este una din figurile centrale ale organizației „Memoria”, organizaţie de apărare a drepturile omului, creată încă la sfârșitul regimului sovietic de fizicianul și disidentul Andrei Saharov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Principalul opozant al Kremlinului, activistul anticorupție Aleksei Navalnîi, a denunţat la rândul său acest verdict.

"Mărturii obţinute prin torturarea unor tineri asupra existenţei unei organizaţii teroriste. Oricare ministru din guvernul rus este de zece ori mai mult un criminal şi o ameninţare pentru societate decât aceşti tipi tineri", a comentat Navalnîi pe Twitter, spunând că este vorba de un verdict "monstruos".

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG