Linkuri accesibilitate

Ungaria redeschide un punct de trecere a graniței cu Serbia


Un grup de migranți aflați în satul Kelebija, Serbia, aflat la hotar cu Ungaria, 7 februarie, 2020
Un grup de migranți aflați în satul Kelebija, Serbia, aflat la hotar cu Ungaria, 7 februarie, 2020

Poliția ungară a redeschis vineri un punct de trecere a graniței cu Serbia, care fusese închis temporar pentru a opri intrarea unui grup de circa 200 de emigranți, inclusiv copii, care cereau dreptul să treacă prin Ungaria spre alte țări din Europa occidentală. Ulterior, refugiații au fost duși în câteva centre din Serbia unde vor fi procesate cererile de azil.

„Suntem refugiați, nu criminali” și „Deschideți granița” scandau joi seară persoanele strânse la punctul de granița Kelebija. În acest moment se estimează că mai multe mii de refugiați sunt blocați în Balcani, sperând să ajungă în țările din Europa occidentală.

Potrivit informațiilor oficiale, majoritatea sunt din Siria, Irak, Afganistan și Yemen. Un consilier al premierului ungar Victor Orban, cunoscut pentru pozițiile sale tranșante împotriva migrației a declarat că, luna trecută, s-au înregistrat peste 3 mii de încercări de intrare ilegală în Ungaria, la granița de sud a țării. Față de numai câteva sute pe lună, anul trecut. Poliția ungară a vorbit și despre „atacul” unui grup de migranți, relatare pusă serios sub semnul întrebării de analiști independenți.

În 2015-2016, sute de mii de migranți au trecut prin Balcani, în drum spre Europa occidentală. Majoritatea au ajuns în Germania și țările scandinave. Criza migranților și decizia Germaniei și Austriei de a deschide atunci granița au fost provocate de imaginile de la Budapesta, unde mii de oameni fuseseră blocați zile în șir în Gara centrală a orașului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG