Linkuri accesibilitate

Începe procesul de „impeachment” al președintelui american Donald Trump


Șeful Curții Supreme americane, judecătorul John Roberts va conduce procesul de „impeachment” care începe pe 21 ianuarie 2020.
Șeful Curții Supreme americane, judecătorul John Roberts va conduce procesul de „impeachment” care începe pe 21 ianuarie 2020.

În Senatul american începe, marți, procesul de impeachment împotriva președintelui Donald Trump, iar liderul majorității republicane Mitch McConnell a propus, luni, reguli de desfăşurare, care ar putea duce la un proces rapid. De asemenea, nu există nicio garanţie că va fi permisă prezentarea de martori sau dovezi. Avocații președintelui au cerut deja senatorilor achitarea lui Trump, încă din deschiderea procesului. Rezoluția privind modul de desfășurare a procesului va fi votată marți, în Senatul dominat de republicani și, după toate probabilitățile, va fi adoptată, în pofida criticilor democrate.

Donald Trump este acuzat de abuz de putere, în legătură cu încercarea de a forța Ucraina să deschidă o anchetă în presupusele nereguli comise de democratul Joe Biden și fiul său în Ucraina, în schimbul eliberării unui important ajutor miliar Kievului, ajutor care fusese aprobat deja de Congres.

Președintele este acuzat și de obstrucționarea Congresului, mai precis a anchetei deschise ca urmare a „afaceri ucrainene”.

Procesul de impeachment din Senatul dominat de republicani este unul politic, iar rolul de procurori este jucat de o echipă de șapte democrați din Camera Reprezentanților, cea care a votat punerea sub acuzare a președintelui Trump.

XS
SM
MD
LG