Linkuri accesibilitate

Întoarcerea la școală în pandemia de Covid-19: scenarii europene


Revenirea la școală reprezintă un scenariu cu o mulțime de necunoscute, la fel ca și manifestările Covid-19.
Revenirea la școală reprezintă un scenariu cu o mulțime de necunoscute, la fel ca și manifestările Covid-19.

Redeschiderea școlilor în luna septembrie, în contextul pandemiei, este complicată: în R. Moldova se vorbește de șapte scenarii, în România sunt trei. Nimeni nu știe cum e mai bine, iar scenariile se bazează pe experiențele limitate ale unor țări care au riscat mai mult sau mai puțin în fața pandemiei.

România s-a numărat printre primele țări din lume care au închis total școlile, în timpul pandemiei provocate de noul coronavirus. Pe 11 martie, în doar 27 de țări erau închise total școlile: România se afla printre ele, alături de China, Italia, Japonia, Arabia Saudită sau Iran.

Ulterior, majoritatea statelor au recurs la această măsură, dintr-un simplu motiv, bazat pe experiențele anterioare într-ale bolilor respiratorii: în cazul valurilor de gripă, inclusiv a pandemiei de gripă „porcină” (H1N1), școlile au deveni focare de infecție. Între timp, s-a dovedit că noul coronavirus are un spectru atât de larg de particularități și simptome, încât nu seamănă prea mult în manifestări cu niciun alt virus, așa că strategia vizavi de școli ridică semne de întrebare, mai ales că statele care nu au respectat trendul de „lockdown” masiv nu au înregistrat semnale îngrijorătoare din partea școlilor rămase deschise.

În realitate, nimeni nu știe cum ar fi mai bine. Nu este clar nici măcar dacă școlarii de vârste mici sunt mai în siguranță decât adulții, în fața noului coronavirus, sau dacă sunt adevărați agenți de răspândire a virusului, fără să-și dea seama. Cert este că cel puțin în cazul simptomelor Covid-19, copiii sunt ocoliți de probleme grave de sănătate. Dar asta nu înseamnă că nu se infectează sau că nu pot transmite boala.


Diverse studii arată lucruri diferite, după cum explică doctorul epidemiolog Anthony Fauci, directorul Institutului Național al SUA pentru Alergii și Boli Infecțioase: copiii între 10 și 19 ani transmit virusul la fel ca și un adult, însă copiii mai mici de 10 ani transmit mai greu boala. Totuși, arată expertul, copiii mici pot purta o cantitate de virus mult mai mare, între 10 și 100 de ori, decât un adult.

În prezent, peste 20 de țări și-au redeschis total școlile. Printre ele se numără țările nordice (Suedia nu le-a închis deloc în timpul pandemiei, doar liceele și universitățile), Israel, Japonia, Coreea de Sud, Austria, Franța, Elveția, Croația sau Austria.

România, ca și SUA sau Marea Britanie, se pregătesc să redeschidă porțile școlilor în septembrie. La București, deocamdată însă se cunoaște doar planul de reacție: trei scenarii de reînchidere a școlilor dintr-o localitate, în funcție de numărul de cazuri de Covid-19 la două săptămâni, raportat la numărul de locuitori. Nimic încă despre măsurile de prevenție și cum se va desfășura practic școala pentru a preveni apariția unor eventuale focare ale bolii.

Continuați articolul: românia. europalibera. org

XS
SM
MD
LG