Linkuri accesibilitate

Istorii ale salvării în timpul Holocaustului, o expoziție La Muzeul Țăranului Român


Viorica Agarici și fiul ei
Viorica Agarici și fiul ei

Se spune că abia în vremuri tragice și de cumpănă, când pericolele amenință integritatea fizică și confortul sufletesc, se vede din ce sunt făcuți oamenii cu adevărat.

La Muzeul Țăranului Român s-a deschis „Între viață și moarte, Istorii ale salvării în timpul Holocaustului”, expoziția itinerantă de fotografii și documente organizată de European Network Remembrance and Solidarity, Silent Heroes și Dolin – Muzeul de istorie al evreilor polonezi. La ediția din România a contribuit și Institutul Elie Wiesel.

Magdalena Stroe avea 15 ani când Clujul a reintrat sub dominația maghiară. Era prietenă și colegă de clasă cu Hanna Hamburg, care însă, după doi ani, a fost nevoită să se mute la o școală doar pentru evrei. Apoi, în 1944, evreilor din oraș li s-a ordonat să-și facă bocceluțele pentru a se muta în ghetoul improvizat lângă oraș, în fapt, o anticameră a lagărelor de exterminare. Ca să scape, Hanna avea nevoie de documente care să demonstreze că este ariană și nu ar fi avut dacă Magdalena nu i-ar fi dat propriile acte. Magdalena și-a păstrat doar un certificat de absolvire și luni de zile a fost în pericol de moarte, fără documente. Amândouă fetele au supraviețuit războiului. Hanna a părăsit România și mai apoi s-a mutat la Budapesta. Magdalena Stroe trăiește și azi și a fost numită Drept între popoare.

Andrei Călărașu avea 19 ani când a fost martorul pogromului care a avut loc în Iași, în iunie 1941. Mii de oameni au murit atunci din ordinul direct al lui Ion Antonescu. „Toți evreii afară!”, se striga pe străzi. Andrei a fost arestat și transportat vreme de o săptămână într-un tren supraaglomerat, un tren al morții, în care nu mai rămăseseră mulți supraviețuitori odată ajunși în gara din Roman.

Mai multe citiți aici

Politigraf

XS
SM
MD
LG