Linkuri accesibilitate

Șase ani de la reprimarea sângeroasă a protestelor Euromaidan de la Kiev


Kiev, 18 februarie 2020
Kiev, 18 februarie 2020

Ucraina marchează așa-numita „Zi a celor o sută din ceruri”, în al șaselea an de la reprimarea sângeroasă a protestelor Euromaidan, care au dus la alungarea de la putere a fostului președinte pro-rus Viktor Ianukovici.

Comemorările îi onorează pe cei uciși la Kiev în timpul ciocnirilor dintre demonstranți și forțele de securitate ale lui Ianukovici în 20 februarie 2014.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și soția sa Olena s-au aflat printre cei care au depus flori joi la Monumentul celor o sută din ceruri din Piața Independenței a capitalei ucrainene. Comemorări similare au avut loc și în alte orașe ale Ucrainei.

Mișcarea Euromaidan a început în noiembrie 2013, sute de demonstranți s-au adunat în piața centrală din Kievca să protesteze împotriva refuzului lui Viktor Ianukovici de a semna un acord crucial cu Uniunea Europeană.

Procurorii ucraineni spun că 104 de persoane au fost ucise și alte 2.500 rănite după intervenția violentă a autorităților împotriva protestatarilor între 18-20 februarie 2014.

XS
SM
MD
LG