Linkuri accesibilitate

Șefa CE dorește plafonarea prețului gazelor importate și o mai bună protecție a infrastructurii


Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut din nou Uniunii Europene să introducă un plafon temporar al prețului la gazele importate pentru a reduce costurile energetice în creștere.

„Introducerea unui plafon pentru gazul global este o soluție temporară până când vom avea un nou indice de preț la nivelul UE care să asigure o mai bună funcționare a pieței, iar Comisia a început deja să lucreze în această privință", a declarat von der Leyen în fața Parlamentului European la Strasbourg, pe 5 octombrie. Un astfel de plafon ar trebui să fie „conceput în mod corespunzător pentru a asigura securitatea aprovizionării”, a spus ea.

Von der Leyen a mai spus că le va prezenta liderilor UE care se reunesc la Praga începând cu 6 octombrie o scrisoare în care va propune ca cele 27 de state membre să instituie un sistem comun de achiziții publice de energie la nivelul UE. De asemenea, ea a îndemnat statele membre să își intensifice protecția infrastructurilor critice, prin efectuarea de teste de rezistență și prin utilizarea supravegherii prin satelit pentru a detecta potențiale amenințări. „Actele de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică. Este în interesul tuturor europenilor să protejăm mai bine această infrastructură critică”, a declarat von der Leyen.

Săptămâna trecută au fost descoperite patru scurgeri pe conductele Nord Stream 1 și 2 în Marea Baltică, în apropiere de Danemarca și Suedia. Niciuna dintre aceste conducte nu era în uz în momentul presupusului sabotaj, dar ele erau pline de gaz care a început să se scurgă și să bolborosească la suprafața Mării Baltice din 26 septembrie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG