Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


şi să demonstreze că sînt pregătite să recurgă la forţa militară , dacă este necesar.

“Să fie foarte clar: nimeni nu vrea un război. Războiul nu este nici o data prima optiune sau o decizie uşor de luat. Dar riscul unui război trebuie pus în cumpănă cu riscul pasivităţii, în timp ce Irakul continuă să dezvolte arme de distrugere în masă” –a declarat ministrul american al apărării.

Rumsfeld s-a referit şi la conflictul din interiorul Alianţei Atlantice, care nu a luat încă o decizie dacă să înceapă sau nu pregătirile pentru a apăra Turcia, ţară membră, în cazul unui război cu Irakul – cu care se învecinează. Turcia, sprijinită de Statele Unite, a cerut deja sprijinul NATO. Germania, Franţa si Belgia se opun pentru moment, afirmînd că NATO nu trebui să renunţe atît de repede la speranţa într-o soluţie diplomatică.

Donald Rumsfeld a reamintit că NATO, în baza articolului 5, are datoria de a apăra Turcia şi că refuzul de a începe pregătirile în acest scop riscă să pună serios sub semnul întrebării relevanţa Aliantei.

“Ţările membre în NATO au prin articolul 5, datoria de a apăra Turcia dacă este atacată de Irak. Cei care împiedică alianţa să ia pînă şi cele mai elementare măsuri în acest scop, riscă să submineze grav credibilitatea Alianţei “.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG