Linkuri accesibilitate

3 senatori republicani: iniţiază o rezoluţie exprimînd gratitudinea SUA faţă de ţările europene (18) care şi-au exprimat sprijinul pentru politica Washingtonului


Senatorul american Joseph Lieberman a declarat că va înainta, împreună cu alţi doi senatori republicani, o rezoluţie prin care Congresul Statelor Unite să-şi exprime gratitudinea faţă de cele 18 ţări europene care au recunoscut pericolul pe care-l reprezintă regimul irakian.

Este vorba de scrisoarea celor 8 lideri europeni de sprijin pentru politica americana, publicata acum două săptămîni , urmată de scrisoarea celor 10 state candiate la NATO din grupul de la Vilnius – grup din care face parte şi România – dată publicităţii imediat după depozitia de săptămîna trecută a secretarului de stat american Colin Powell în Consiliul de securitate ONU.

Rezolutia va fi inainta în cîteva zile, după consultări cu Casa Albă şi cu lideri ai Camerei Reprezentanţilor – a precizat senatorul republican John McCain. Nu este vorba de o rezoluţie cu putere de lege , ci de o declaraţie formală, adoptată de majoritatea din Congres, exprimînd opinia legislativului într-o anumită problemă.

Liberman, McCain şi Lindsey Graham, tot membru republican al Senatului, s-au aflat la sfirşitul săptămînii la Muenchen, unde a avut loc conferinţa internaţionala anuală pe teme de securitate. Cu acea ocaziei, cei trei s-au întîlnit şi cu generalul James Jones, comandatul trupelor NATO din Europa.

În cursul acelor discuţii au fost discutate şi planurile de viitor ale Alianţei, despre misiunea alianţei după un eventual conflict în Irak. În acest context a fost evocată posibilitatea modificării structurii trupelor americane stationate în Europa, mai precis în Germania şi mutarea acestora mai aproape de zonele de conflict.

Luni, cotidianul Washington Post, relatat că aceste trupe ar putea fi staţionate în sudul Poloniei, în Ungaria, Bulgaria şi România.

“În acest moment, a afirmat senatorul Joseph Liberman, familia trans-atlantică trece printr-o criză. Majoritatea pritenilor noştrii de peste ocean înţeleg acest lucu . Aşa că astăzi sîntem mîndri de faptul că marea majoritate a Europenilor sînt alături de Statele Unite”.
XS
SM
MD
LG