Linkuri accesibilitate

Preşedintele Turciei Sezer: trupele americane nu vor putea folosi teritoriul ţării în absenţa unui mandat ONU


Preşedintele turc Ahmed Necdet Sezer a declarat că Turcia va permite trupelor americane să folosească teritoriul său abia după ce o nouă rezoluţie ONU va autoriza o acţiune militară împotriva Irakului.

Sezer a făcut această declaraţie într-un moment în care Turcia şi Statele Unite negociază un acord prin care să se permită trupelor americane să lanseze de pe teritoriul turcesc un front suplimentar împotriva Irakului, în eventualitatea unui război.

Pe de altă parte, parlamentul turc a amânat votul, programat pentru astăzi, prin care urma să permită desfăşurarea trupelor americane pe teritoriul său.

Anterior, Turcia a decis să permită americanilor începerea modernizării bazelor militare şi porturilor turceşti. Astăzi însă, liderul partidului de guvernământ din Turcia, Recep Erdogan, a spus că această decizie nu reprezintă un “sprijin ireversibil” pentru o eventuală intervenţie americană în Irak.



“Prietenii noştri americani nu trebuie să creadă că decizia adoptată de parlament în ce priveşte modernizarea bazelor şi a porturilor înseamnă că ne-am angajat ireversibil pe o poziţie de susţinere”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG