Linkuri accesibilitate

Franţa şi Rusia cer Irakului să dea curs ultimatumului pus de Hans Blix


Franţa şi Rusia au cerut Irakului să distrugă rachetele al Samoud, conform ultimatumului dat de inspectorii ONU în urma constatării că aceste rachete depăşesc raza de acţiune permisă.

La Paris, ministrul de externe Dominique de Villepin a declarat după o întîlnire cu omologul său italian Franco Frattini, că Irakul ar trebui să coopereze cu inspectorii în chestiunea rachetelor.

La Moscova, un înalt reprezentant al ministerului de externe a declarat că Rusia aşteaptă ca Irakul să ia “o serie de măsuri utile”, între care distrugerea rachetelor. Ordinul dat de şeful inspectorilor Onu, Hans Blix prevede ca distrugerea rachetelor să înceapă cel mai tîrziu sîmbătă.

Între timp, la dezbaterea de miercuri din parlamentul britanic asupra crizei irakiene, premierul Tony Blair a afirmat că se va obţine sprijin în Consiliul de Securitate pentru o rezoluţie care să autorizeze folosirea forţei pentru dezarmarea Irakului. Tony Blair: „Cred că vom avea sprijin pentru o a doua rezolutie şi mai cred că nu e oportun să fac speculaţii asupra a ceea ce va fi sau nu va fi”.

La Paris, preşedintele Jacques Chirac a declarat, după o întîlnire cu premierul spaniol Jose Maria Aznar, că este “încă posibil” ca Irakul să fie dezarmat paşnic prin continuarea inspecţiilor.
XS
SM
MD
LG