Linkuri accesibilitate

Intensă activitate diplomatică dedicată crizei irakiene - divergenţele de opinie rămîn


Spania şi Franţa îşi menţin poziţiile divergente. În vreme ce premierul spaniol Joise Maria Aznar rămîne de partea politicii administraţiei de la Washington, preşedintele francez Jaques Chirac continuă să pledeze pentru intensificarea inspecţiilor intrenaţionale.

În cadrul unei întîlniri cu şeful guvernului de la Madrid, Chirac a declarat că în acest moment nu este nevoie de adoptarea unei noi rezoluţii ONU, cîtă vreme rezoluţia deja adoptată - 1441 - solicită regimului de la Bagdad să renunţe la arsenalele de distrugere în masă, în caz contrar urmînd să suporte consecinţe grave.

Vorbind în parlamentul de la Paris, premierul francez Jean-Pierre Raffarin a susţinut că un conflict în Irak ar putea diviza comunitatea internaţională, ar accentua şi mai mult disputele din Orientul Mijlociu şi ar alimenta terorismul.

În fine, în cadrul consultărilor ce au avut loc la Kremlin, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi cancelarul german Gerhard Schoreder, cei doi s-au declarat împotriva adoptării unei noi rezoluţii ONU, iniţiată de Statele Unite şi susţinută de Marea Britanie şi Spania.
XS
SM
MD
LG