Linkuri accesibilitate

Doi zirişti ai posturilor Europa Liberă şi Vocea Americii molestaţi la Taşkent sub ochii unor poliţişti impasibili


Doi jurnalisti ai posturilor de radio Europa Libera şi Vocea Americii au fost bătuţi în timpul unui protest organizat ieri în capitala Uzbekistanului Tashkent. KHUSNUDIN KUDBIDINOV de la REL şi YUSUF RASULOV reporter al Vocii Americii au fost atacaţi de un grup de circa 20 de persoane în timp ce relatau despre un protest îndreptat împotriva preşedintelui uzbek Islam Karimov.

Protestul era organizat de cîteva zeci de femei care reclamau autorităţile de la Tashkent că practică tortura în închisorile unde fiii lor sînt închişi din motive religioase. În timp ce făceau interviuri în stradă, colegii nostri au fost molestaţi şi li s-a luat echipamentul sub privirile politiei, care nu a intervenit. Forţele de ordine de la Tashkent au intervenit însa mai tîrziu, arestînd cele cîteva zeci de participante la protestul respectiv. Din fericire, KUDBIDINOV şi RASULOV nu au fost grav raniti.

La începutul acestei săptămîni, Departamentul de stat de la Washington a exprimat îngrijorări legate de modul în care sînt trataţi jurnaliştii în Uzbekistan, care este un aliat foarte important al Statelor Unite în Asia Centrala în cadrul campaniei antiteroriste din Afganistanul vecin.
XS
SM
MD
LG