Linkuri accesibilitate

Declaraţie a Comisiei Europene privind alegerile din Serbia


Comisia Europeană şi-a exprimat speranţa că Serbia va continua reformele şi va rămîne pe calea integrării în Uniunea Europeană, în pofida succesului ultranaţionaliştilor în alegerile generale de ieri.

Potrivit rezultatelor preliminare, partidul socialist al lui Slobodan Miloşevici ar obţine 20 de locuri în parlament, iar Partidul radical sîrb, ultranaţionalist, al lui Vojislav Şeşeli, ar obţine 80 de locuri, devenind cel mai mare partid parlamentar.

Împreună, cele două partide au obţinut peste o treime din voturi. Miloşevici şi Şeşeli sunt inculpaţi pentru crime de război şi ambii se află, la Haga, în custodia tribunalului ONU pentru crime de război.

Franţa a îndemnat „forţele politice democratice” din Serbia să se unească şi să formeze un guvern de coaliţie. Purtătorul de cuvînt al ministerului francez de externe a declarat că este momentul ca forţele democratice să coopereze pentru a forma rapid un guvern capabil să continue reformele politice, economice şi sociale în Serbia. Trei partide pro-reformiste au obţinut în total 42 la sută din voturi. Iar două partide pro-monarhiste au obţinut, împreună, opt la sută.
XS
SM
MD
LG