Linkuri accesibilitate

Zilele de 15 - 19 martie reflectate în presa maghiară din ţară - Judit Ferencz


Luni, marţi şi miercuri – 15 martie în toată presa maghiară. Diverse relatări, dar aceleaşi cuvintele-cheie: solemnitate, demnitate şi mulţimi prezente. 15 mii la Oradea, alte mii în celelalte mari localităţi din Ardeal. Mii de persoane, cel puţin două voci.

Una „oficială” a conducerii UDMR, însoţită de mesajul premierului Adrian Năstase şi de cel al prim-ministrului ungar Medgyessy Péter, mai prezentă în presă decât vocea grupărilor mai mult sau mai puţin disidente. Din Udvarhelyi Híradó aflăm totuşi că primarul din Odorhei n-a ratat ocazia de a aminti de trecutul dubios al unor politicieni din UDMR.

Departe de disputele dintre diferitele aripi şi grupări, anul acesta ziua naţională a maghiarilor de pretutindeni a fost sărbătorită chiar şi la Râmnicu Vâlcea – ne informează Hargita Népe. Krónika relatează şi despre mici incidente, despre poliţişti care au mai confiscat ba un drapel roşu-alb-verde la Târgu Mureş, ba o cocardă la Sovata.

Iar Szabadság dă ştire despre deja tradiţionala contra-acţiune a primarului clujean, care - după ce le-a pus în vedere consilierilor udemerişti sancţiuni pentru afişarea însemnelor statului ungar - a făcut, alături de simpatizanţii săi, un tur al monumentelor plasate chiar de el în centrul oraşului.

O parte a spaţiului editorial este rezervat atentatelor din Spania. Editorialistul cotidianului Nyugati Jelen se-ntreabă cum de Spania rămâne în continuare o destinaţie preferată de români. Găseşte şi un răspuns. Teama, spune el, e mai suportabilă decât lipsa de perspectivă. Mai sumbru, Krónika, conchide: aşteptând Uniunea Europeană, ne-am trezit cu terorismul în poartă.

Încet ziarele se dezmeticesc şi revin la alte teme. Krónika, spre exemplu, se-ntreabă de ce secuii nu ştiu româneşte. O explicaţie ar fi, că nu-i învaţă nimeni.

De la limba oficială, la statul unitar. Marţi şi miercuri toate comisiile parlamentare şi consiliul legislativ au respins proiectul de autonomie secuiască elaborat de câţiva deputaţi UDMR.

Majoritatea ziarelor tratează pe scurt subiectul, doar Krónika se arată mai interesat, spunând că proiectul poate fi dezbătut chiar săptămâna viitoare de plenul camerei deputaţilor şi că va mai fi trimis unor înalte foruri europene.

După o îndelungată absenţă revine în paginile ziarelor şi Roşia Montană. Exploatarea auriferă a primit zilele acestea o nouă undă verde, investitorii canadieni convingându-i pe consilierii arădeni de faptul că nu vor polua Mureşul.

Din Krónika aflăm însă că ministrul ungar al mediului, Persányi Miklós nu se arată la fel de convins, cerând autorităţilor române o informare corectă şi rapidă în legătură cu proiectul disputat.

Joi reapare tema alegerilor. Ziarele locale prezintă candidaţi şi agenda prealegerilor organizate de UDMR în localităţile cu majoritate maghiară.

Vineri: legea alegerilor locale, proaspăt adoptată de Parlament. „DA discriminării” titrează Krónika şi explică: prin faptul că participarea unor organizaţii alternative ale minorităţilor este condiţionată de adunarea a 25.000 de semnături, candidatura acestora devine, practic, imposibilă.

Mai temperat, Népujság prezintă noua lege citându-l pe deputatul UDMR Márton Árpád. Iar acesta consideră textul adoptat un compromis acceptabil pentru toţi. Legea este chiar bună - spune el- deşi UDMR ar fi vrut cu totul altceva.

Tot vineri, tot Népujság ne atrage atenţia că se împlinesc 14 ani de la sângeroasele evenimente din Târgu Mureş. Şi ne îndeamnă să ne amintim de victimele violenţelor. Un îndemn pentru noi toţi şi, probabil, pentru celelalte ziare care par să fi uitat de martie 90.
XS
SM
MD
LG