Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


"În România am întîlnit o situaţie care ni se pare îngrijorătoare", a declarat Robert Menard, secretar general RSF. Prima problemă semnalată de reprezentanţii RSF este agresarea jurnaliştilor.

"Indiferent de cîte agresiuni este vorba, de două, trei sau mai multe, este un lucru îngrijorător. Declaraţiile autorităţilor trebuie să fie însoţite şi de fapte. Nu ne mulţumim doar cu promisiuni. Vrem ca anchetele în cazul jurnaliştilor agresaţi să fie finalizate" - a declarat Menard.

Semnalînd un alt aspect negativ, reprezentantul RSF a afirmat că există o adevărată problemă în ceea ce priveşte pluralismul în media audiovizuală. "Spre exemplu, nici o persoană din România nu poate spune că Radioul Public şi Televiziunea Publică acoperă corect viaţa politică din România. Nu sînt sigur că legăturile între Guvern şi media publică au fost tăiate", a afirmat Menard.

El a invocat şi presiunile financiare pe care le poate exercita Guvernul asupra instituţiilor media private, remarcînd că există practica de "a premia sau a pedepsi" anumite instituţii de presă cu ajutorul "publicităţii de stat".

Reprezentanţii RSF au mai subliniat că există o "mare diferenţă" între jurnalismul practicat la Bucureşti şi cel din provincie, unde mijloacele de presiune asupra ziariştilor sînt "infinit mai importante".

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG