Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


ca urmare a unui acord încheiat cu premierul român Adrian Năstase. Acordul a fost încheiat în timpul summitului UE de la Roma, din octombrie 2003 şi se referea la eliminarea obligativităţii vizelor pentru români, începînd din primăvara anului 2004, cu condiţia ca numărul solicitanţilor români de azil în Marea Britanie să scadă în mod semnificativ.

Potrivit ediţiei electronice a publicaţiei Sunday Telegraph, Blair promisese, în februarie 2003, că va reduce numărul azilanţilor la jumătate, în decurs de şase luni.

Discuţiile cu premierul român au început încă de la 11 martie 2003, cînd Năstase a întreprins o vizită la Londra. Ulterior, responsabili ai Foreign Office au venit deseori la Bucureşti pentru continuarea negocierilor, care au fost finalizate chiar înainte de summitul de la Roma.

În urmă cu cîteva zile, ministrul britanic pentru Imigrare, Beverley Hughes, a fost nevoită să demisioneze, după ce a ieşit la iveală faptul că ea fusese informată din mai multe surse despre deficienţele procedurilor de acordare a vizelor pentru români şi bulgari, în baza unor documente false.

Cabinetul britanic a recunoscut existenţa unei colaborări cu autorităţile române în acest sens, dar a negat că această măsură ar avea legătură cu o scădere a numărului solicitanţilor de azil.
XS
SM
MD
LG