Linkuri accesibilitate

Nou protest PPCD în Parlamentul moldovean împotriva secretizării rapoartelor Curţii de conturi


În debutul şedinţei în plen de joi a parlamentului moldovean, şapte deputaţi din Partidul Popular Creştin-Democrat s-au postat la tribuna centrală, blocînd accesul altor deputaţi la microfonul central.

Creştin-democraţii au protestat în acest mod din nou împotriva secretizării rapoartelor Curţii de Conturi privind modul în care s-au cheltuit banii publici din bugetul Parlamentului, Preşedinţiei, Guvernului şi altor instituţii ale statului.

Preşedintele Legislativului, Eugenia Ostapciuc, a invocat dreptul său prevăzut de regulamentul Parlamentului de a-i sancţiona pe deputaţii protestatari, avertizîndu-i mai întîi, chemîndu-i apoi la ordine şi dispunînd, în final, expulzarea lor din sală.

Această ultimă măsură nu poate fi pusă, deocamdată, în aplicare, întrucît regulamentul Parlamentului nu descrie cum anume ar trebui să se procedeze, ţinînd cont că deputaţii dispun de imunitate. Din acest motiv, joia trecută, la prima încercare a creştin-democraţilor de a bloca şedinţa în plen, paza Parlamentului a refuzat să se conformeze chemărilor unor deputaţi comunişti de a-i scoate cu forţa din sală pe protestatarii din opoziţie.

Liderul fracţiunii comuniste, Victor Stepaniuc, a anunţat că a fost deja elaborat un proiect de lege privind modificarea regulamentului şi că amendamentele respective vor fi adoptate în curînd în prima lectură.
XS
SM
MD
LG