Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Numărul mai mic decît cel necesar al urnelor de vot din secţii, calitatea hîrtiei pe care s-au tipărit buletinele de vot şi aceea a timbrelor autocolante au fost principalele probleme organizatorice reclamate de APD.

În ce priveşte încălcarea legii, APD a semnalat că, în unele secţii de votare, campania electorală a continuat şi pe durata scrutinului propriu-zis, că unii preşedinţi de secţii de votare au permis alegătorilor să-şi exprime opţiunea în baza cărţii de alegător (a cărei utilizare nu a fost permisă la aceste alegeri locale) sau că unii cetăţeni au votat cu mai multe buletine de vot decît permitea legea.

În cîteva comune din ţară, reprezentanţii Pro-Democraţia au observat că alegătorii erau transportaţi la urne cu microbuze sau maşini personale ale candidaţilor, fapt considerat de APD drept un mijloc de mituire a alegătorilor.

Potrivit agenţiei Mediafax, Cristian Pîrvulescu a susţinut că observatorii din anumite secţii de votare au fost împiedicaţi să participe la numărarea votului sau, "mai grav, Pro-Democraţia nu a avut dreptul să-şi acrediteze observatori la Biroul Electoral Central şi Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti".



Observatorii acreditaţi de Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADO) au reclamat la rîndul lor probleme organizatorice: calitatea proastă a hîrtiei pe care s-au tipărit buletinele de vot, insuficienţa indicatoarelor către secţiile de votare, şi prezenţa afişelor electorale la o distanţă mai mică de 500 de metri de locurile în care alegătorii îşi exprimau dreptul la vot. Într-un comunicat LADO se deplînge deasemeni faptul că observatorii acreditaţi nu fost lăsaţi să intre în anumite secţii de votare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG