Linkuri accesibilitate

Sfîrşitul votului etnic: pălinca fără etnie - Judit Ferencz aruncă o privire în presa din Ardeal


A câştigat sau nu UDMR alegerile - este preocuparea principală a ziarelor de limbă maghiară. Căci germanii, cel puţin la Sibiu, le-au câştigat cu siguranţă. În toate publicaţiile, liderii UDMR afirmă cu satisfacţie: chiar după primul tur de scrutin, formaţiunea are mai mulţi primari decât cu patru ani în urmă.

Doar Krónika remarcă că acest scor s-ar putea datora faptului că, în ultimii patru ani, s-au înfiinţat noi şi noi comune în Secuime, chiar la iniţiativa UDMR. În consecinţă a crescut doar numărul primarilor, nu şi al votanţilor.

Tot în Krónika, se explică şeful stuffului electoral al UDMR, Nagy Zsolt. Întrebat cum comentează participarea redusă la vot în judeţele din Secuime, el argumentează că, spre exemplu la Târgu Secuiesc, participarea a fost mai ridicată decât media pe ţară. Şi că UDMR nu a reuşit să atingă pragul electoral de 5 la sută în judeţele în care populaţia maghiară este minoritară, precum Timiş, tocmai din cauză că legea electorală este imperfectă.

Lege acuzată şi de opoziţia UDMR. Lideri ai Uniunii Civice Maghiare se întreabă în Gyergyói Kisújság care ar fi fost scorul electoral dacă formaţiunea ar fi putut participa la alegeri. Tot ei răspund susţinând că ar fi învins cu siguranţă, ba chiar o vor face în curând, nici ei nu ştiu însă data exactă. Poate cu prilejul alegerilor generale, dacă formaţiunea va decide să participe şi dacă va fi lăsată să o facă.

Oricum, UCM a câştigat primăria de la Odorheiu Secuiesc. Szász Jenő, candidat independent, l-a învins pe contracandidatul său desemnat de UDMR. Iar Markó Béla spune în Népújság: nici o problemă, căci UDMR oricum nu s-a concentrat pe bătălia de la Odorheiu Secuiesc. Importante-s alte oraşe, precum Târgu Mureş sau Cluj.

Clujul unde, deocamdată, mulţi se consideră câştigători. Printre ei şi UDMR care-şi adjudecă rolul principal în detronarea lui Gheorghe Funar. La Târgu Mureş, UDMR a pierdut. Dar nu din motive politice, ci pur demografice – după explică Markó.

Mai greu de explicat cum de, la Târgu Mureş, UDMR a obţinut, totuşi, mai multe voturi decât candidatul său la primărie. Învingătorul Dorin Florea, susţinut de PSD, trage concluzia în Krónika: s-a terminat cu votul etnic, maghiarii i-au acordat încredere, drept pentru care el va expune, treptat, tăbliţe bilingve prin oraş, dacă i-o va cere cineva. Iar până atunci, se va strădui să înveţe limba maghiară. În ziarele limbă maghiară, continuă discuţia despre avantajele şi dezavantajele votului etnic.

Cotidianul de limbă germană, Allgemeine Deutsche Zeitung, titrează zi de zi: Rezultate peste aşteptări, Johannis – 90 la sută, Forumul Democratic German – majoritar în consiliul sibian.

Primarul Klaus Johannis, foarte mulţumit şi ambiţios. Lăudat şi-n cotidianul Krónika pentru faptul că nu-i neglijează nici pe maghiarii din Sibiu. Un etalon chiar şi în Miercurea Ciuc unde cotidianul Hargita Népe îl compară cu proaspătul primar al orăşelului din Secuime. Asemănările poate nu-s prea multe, doar că ambii au câştigat.

Cum a câştigat şi România. UE a decis: pălinca este a României – aflăm din Népújság. Pălinca fără etnie – o alegere cât de poate de bună înainte de cel de-al doilea tur al algerilor.
XS
SM
MD
LG