Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


au fost informati de catre inalta curte de la Strasbourg ca în prima jumătate a lunii iulie va fi facuta publica decizia în dosarul grupului Ilascu. Alexandru Tanase, avocatul fostului detinut politic de la Tiraspol Alexandru Lesco, a declarat Europei Libere: „Astazi am fost informati de catre CEDO ca in data de 8 iulie va fi facuta publica hotarirea in cazul Ilascu, Lesco, Ivantoc si Petrov-Popa contra Federatiei Ruse si Republica Moldova. Alte detalii nu cunoastem deocamdata, hotarirea nu a fost transmisa partilor.”

CEDO a aminat de mai multe ori pronuntarea unei sentinte in procesul grupului Ilascu - proces ce dureaza de mai bine de 4 ani - desi dorsarul a fost acceptat spre examinare in regim de urgenta. Presedintele CEDO, Luzius Wildhaber isi exprima acum citeva luni regretul ca procesul dureaza atit de mult, explicind ca este vorba despre un dosar foarte dificil, care a necesitat multa munca, si ca nu a existat un precedent similar in istoria CEDO.

Luzius Wildhaber mai declara ca sentinta pe marginea dosarului Ilascu nu va implica eliberarea automata a detinutilor politici, intrucat Curtea nu poate adresa o cerere autoritatilor transnistrene, nerecunoscute pe plan international.

In prezent, doi dintre membrii grupului - Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa – continua sa fie incarcerati in inchisorile din Transnistria. In petitia depusa la CEDO, Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa si Alexandru Lesco au acuzat Republica Moldova de incalcarea unor drepturi fundamentale ale omului si Federatia Rusa de agresiune militara impotriva statului moldovenesc.
XS
SM
MD
LG