Linkuri accesibilitate

Emil Boc: primar de Cluj - UDMR acuzat de trădare - Gheorghieni: un post de televiziune invizibil -/- o trecere în revistă a presei minorităţilor semnată de Judit Ferencz


Emil Boc a câştigat la Cluj, iar UDMR în ţară – este concluzia pe care o formulează mai multe ziare de limbă maghiară odată cu încheierea alegerilor locale. Candidatul UDMR Iyés Gyula a fost ales primar la Satu Mare, oraş în care populaţia maghiară este minoritară. “Voi fi primarul tuturor sătmărenilor, indiferent de naţionalitate” – promite edilul udemerist în Szatmári Friss Újság.

„Voi fi primarul tuturor clujenilor”- declară şi Emil Boc în Krónika. Afirmaţie neluată în seamă de liderul UDMR din Cluj, Kónya-Hamar Sándor, pricipalul susţinător al lui Ioan Rus, care se declară dezamăgit în Szabadság. Nu neapărat din cauza rezultatului, ci pentru că “clujenii nu au înţeles programul european al candidatului PSD” şi au ales mesajul naţionalist.

Kónya-Hamar găseşte însă şi prilej de satisfacţie. “Putem fi mulţumiţi că am reuşit să ne mobilizăm electoratul”. Într-adevăr: maghiarii din Cluj au votat în proporţie de 75 la sută cu Ioan Rus. Şi au pierdut.

Şeful stuff-ului electoral al UDMR, Nagy Zsolt formulează o concluzie în săptămânalul Erdélyi Riport: “s-a creat o situaţie, iar noi trebuie să o analizăm cu atenţie”

Cu sau fără vreo analiză atentă, UDMR îi întoarce spatele aliatului său politic, PSD. Cu ajutorul partidelor de opoziţie formaţiunea câştigă funcţia de viceprimar la Cluj. “UDMR acuzat de trădare” titrează Krónika. Iar liderul UDMR Markó Béla se explică în paginile aceluiaşi ziar: nici un partid sau politician serios nu-i mai poate igonra pe maghiari, iar UDMR poate identifica modalităţi de colaborare atât cu PSD cât şi cu alianţa liberal-democrată. Căci – subliniază Markó – scopul este unul singur, şi anume acela de a ajuta cât mai mulţi maghiari să ajungă în funcţii legislative şi executive.

Până atunci însă, mai rămân multe lucruri de făcut în România. Acesta este mesajul transmis de comisarul pentru extindere al Comisiei Europene, Günther Verheugen, citat de Szabadság. Nimic nou, acest mesaj i se transmite României aproape zilnic. O face şi consulul general al Germaniei la Sibiu, într-un interviu acordat cotidianului Allgemeine Deutsche Zeitung.

Probabil o concluzie asemănăroare va fi formulată şi de comisia specială a Partidului Popular European, care tocmai culege date despre efectele restrictive ale legii electorale din România, concentrându-se pe prevederile care îngreunează participarea organizaţiilor neparlamentare ale minorităţilor la algeri. Concluzia finală se mai lasă aşteptată, deocamdată aflăm din Krónika că UDMR nu este tocmai entuziasmat de activitatea acestei comisii.

În astfel de condiţii respingerea, de către o comisie din Senat, a unui nou proiect de autonomie secuiască trece aproape neobservată. Ziarele de limbă maghiară sunt preocupate de un neobişnuit conflict de presă. Krónika, Romániai Magyar Szó, Hargita Népe şi Gyergyói Kisújság prezintă situaţia Televiziunii Obiectiv, post local din Gheorgheni care, la numai două zile după ce începuse să emită, a fost mutat de societatea de cablu din oraş pe o bandă care nu poate fi recepţionată. Apoi a urmat o lungă serie de plângeri anonime, ameninţări mascate, controale şi decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului de a nu schimba situaţia.

Ziarele care relatează despre cele întâmplate sugerează că proprietarul unui post rival, care are în acelaşi timp şi o funcţie de conducere în organizaţia locală a UDMR, nu este tocmai străin de încercările de intimidare şi cenzură. În poveste apare mafia pădurilor şi a cherestelei, presiuni politice, apoi se publică dezminţiri şi drepturi la replică. Între timp, locuitorii oraşului Gheorgheni strâng semnături în speranţa că, astfel, vor vedea odată emisiunile “postului invizibil” după cum îi defineşte Krónika.
XS
SM
MD
LG