Linkuri accesibilitate

AJER critică versiunea finală a legii Consiliului Superior al Magistraturii


Organizaţiile neguvernamentale din cadrul Alianţei pentru o Justiţie Europeană din România (AJER) susţin că noua formă a legii CSM, astfel cum a fost votată de Senat, diferă de cea votată de Camera Deputaţilor.

Într-un comuncat AJER se arată şi că prevederile referitoare la rolul şi atribuţiile inspectorilor generali din cadrul "inspecţiei judiciare" nu sînt clare şi lasă loc de "interpretări şi comportament abuzive".

"Atragem atenţia că, atît timp cît ministrul Justiţiei va gestiona bugetul instanţelor de judecată, independenţa justiţiei va continua să fie un deziderat şi nu o realitate, alocarea fondurilor fiind un subiect sensibil în România şi, nu o dată, mecanism de influenţare politică" - se afirmă în comunicatul AJER.

AJER mai critică faptul că, potrivit noii Legi a CSM, ministrul Justiţiei va participa atît la şedinţele plenului, cît şi la cele ale celor două secţii ale CSM, pronunţîndu-se asupra carierei judecătorilor şi a procurorilor.

Totodată, condiţia vechimii de 18 ani în activitatea juridică sau în învăţămîntul juridic superior - impusă candidaţilor din partea societăţii civile - "excede normelor constituţionale şi restricţionează segmentul de reprezentativitate al societăţii civile". AJER mai apreciază că această condiţie constituie o discriminare în raport cu vehimea de şase ani impusă candidaţilor magistraţi.

Pe ansamblu, AJER consideră că reforma justiţiei promovată de Guvern este un "eşec" şi că aceasta este incompletă fără Legea Ministerului Public, Legea Statutului personalului auxiliar şi Legea salarizării

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG