Linkuri accesibilitate

Ilie Botoş: imposibilitate tehnică de anulare a hotărîrilor de reabilitare a doi colonei români implicaţi în crime de război


Procurorul general al României, Ilie Botoş a declarat că Ministerul Public se află într-o "imposibilitate tehnică" de a rezolva cazurile de anulare a hotărîrilor de reabilitare a doi colonei români implicaţi în crime de război.

Potrivit directorul Centrului Simon Wiesenthal Efraim Zuroff, colonelul Radu Dinulescu - reabilitat în 1997 de instanţa supremă română - şi colonelul Gheorghe Petrescu - reabilitat în 1998 - au fost şefi ai Secţiei a 2-a a Armatei române şi au avut un rol activ în persecutarea şi uciderea evreilor din Basarabia şi Bucovina în 1941.

Cei doi au fost achitaţi de Curtea Supremă de Justiţie (devenită Înalta Curte de casaţie şi Justiţie) în urma promovării unui recurs în anulare de către procurorul general al României. Astfel că anularea sentinţelor de reabilitare nu poate fi făcută tot printr-un recurs în anulare, singurul demers judiciar rămas în acest caz fiind CEDO - relatează agenţia Mediafax.

Conducerea Centrului Simon Wiesenthal i-a cerut procurorului general al României Ilie Botoş anularea sentinţei prin care instanţa supremă română i-a reabilitat pe cei doi colonei care ar fi fost găsiţi vinovaţi, după cel de-al doilea război mondial, de implicare în crimele împotriva evreilor în timpul Holocaustului.
XS
SM
MD
LG