Linkuri accesibilitate

Comunicat al Ambasadei Statelor Unite cu ocazia comemorarii în România a Zilei Holocaustului


Ambasada Statelor Unite la Bucureşti se alătură Guvernului şi poporului român în manifestările solemne legate de prima Zi a Holocaustului în România - se spune într-un comunicat al ambasadei dat publicităţii luni.

"Comemorarea marchează împlinirea a 63 de ani de la declanşarea deportării forţate a evreilor români în Transnistria. Acest act, autorizat de regimul Ion Antonescu, a fost momentul de începere a uneia dintre cele mai îngrozitoare faze ale Holocaustului din România".

În comunicatul ambasadei americane se spune în continuare: „Peste 400 de mii de evrei de pe teritoriul României de la momentul respectiv au fost ucişi în timpul Holocaustului, iar atrocităţile din România s-au extins de la comunitatea evreiască, iniţial amplă şi eterogenă, cuprinzînd ulterior, ca şi în alte zone din Europa, romii şi alte minorităţi. Este o provocare pentru orice democraţie să depăşească o astfel de moştenire de o cruzime inimaginabilă”.

În comunicatul ambasadei este citat laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, care a declarat că "amintirea conferă o dimensiune etică tuturor obligaţiilor şi aspiraţiilor" oamenilor. Rememorarea ororilor Holocaustului are rolul ca acestea să nu mai poată fi repetate, se mai spune în comunicatul ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG