Linkuri accesibilitate

Creştin democraţii olandezi împotriva ratificării tratatului de aderare a României la UE


De la Amsterdam se anunţă că partidul minoritar de guvernare creştin democrat a decis să voteze împotriva ratificării Tratatului de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană. Votul va avea loc marţea viitoare, iar purtătorul de cuvînt al creştin-democraţilor a declarat agenţiei Reuters: "Am decis să votăm împotriva tratatului. Partidul este, în principiu, pentru intrarea Bulgariei şi a României. Dar ele trebuie să îndeplinească o serie de criterii şi unul dintre ele este buna funcţionare a sistemului judiciar. Or, acesta este cît de corupt se poate în România. Am vrea să ţinem România sub presiune pentru a-şi reforma sistemul judiciar" -- a spus Jan Jacob van Dijk, potrivit căruia, dacă s-ar vota separat tratatele, creştin-democraţii l-ar accepta pe cel de aderare a Bulgariei, dar ar respinge România.

Creştini democraţii deţin 44 de locuri în parlamentul de 150 de membri al Olandei. Principala formaţiune de opoziţie, Partidul muncii, cu 42 de deputaţi, a anunţat că va vota în favoarea ratificării tratatelor.

Răspunzînd preocupărilor olandeze, ministrul de externe Mihai Răzvban Ungureanu a declarat într-un interviu cu cotidianul "Trouw" că nivelul corupţiei în România a scăzut, apropiindu-se de media statetelor din Uniunea Europeană.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG