Linkuri accesibilitate

Proteste de stradă la Budapesta şi ... Odorheiu Secuiesc - Judit Ferencz


Ziua ruşinii – îşi intitulează Krónika editorialul dedicat evenimentelor de la Budapesta. Şi tot Krónika informează: principalul partid de opoziţie din Ungaria, FIDESZ, doreşte să înfiinţeze un centru pentru cercetarea abuzurilor comise de forţele de ordine în noaptea zilei de 23 octombrie. Cotidianul clujean publică şi rezultatele unui sondaj de opinie realizat în Ungaria, din care reiese că 54 la sută intervievaţi aprobă acţiunea poliţiei, prin care s-a pus capăt protestelor neautorizate din centrul Budapestei. Din Transindex aflăm că organizaţia din Ungaria a Comitetului Helsinki consideră îndreptăţite acţiunile poliţiei. Iar Amnesty International le contestă.

Új Magyar Szó redă o succintă ştire apărută pe 27 octombrie 1956 în organul de partid Előre. Ştirea sună astfel: „La Budapesta se formează un nou guvern condus de Nagy Imre, care susţine idealurile socialiste”.

Şi tot în Új Magyar Szó, o ştire din 24 octombrie 2006: ataşatul militar al Federaţiei Ruse, prezent la recepţia oferită de Ambasada Ungariei cu prilejul comemorării revoluţiei, a refuzat să comenteze relevanţa momentului ’56.

La Timişoara, noi revoluţionari. 720 la număr, cu acte în regulă. Cu toţii au obţinut recent legitimaţii de revoluţionar. Secretarul de stat însărcinat cu acordarea legitimaţiilor de revoluţionar atenţionează: revoluţionarii din ’89 tre’ să se grăbească. Data limită pentru predarea documentelor ce atestă calitatea de revoluţionar este 31 decembrie 2006. După această dată nu se vor mai elibera celebrele legitimaţii – aflăm din Nyugati Jelen.

Proteste de stradă la Odorheiu Secuiesc! Sute de oameni au manifestat în centrul oraşului. Incidente nu s-au semnalat – relatează Hargita Népe. Manifestanţii solicită... apă caldă şi încălzire în apartamente.

Oraganizaţiile World Wide Fund şi Greenpeace protestează împotriva drumului naţional care se construieşte între Valea Jiului şi Băile Herculane. Ecologiştii au formulat mai multe obiecţii: nu există un acord de mediu pentru construcţie, lucrarea în sine dar şi viitorul drum pot afecta Parcul Naţional Retezat. Pe de altă parte, construirea drumului nu se justifică nici pe plan economic. Proiectul a fost iniţiat doar pentru a le da muncă minerilor din zonă – detalii în Allgemeine Deutsche Zeitung.

Arhiepiscopia Romano-catolică de Alba Iulia protestează şi ea. Împotriva unei viitoare posibile încercări de a legaliza căsătoriile între homosexuali. Drept pentru care se alătură organizaţiei Noua Dreaptă şi Bisericii Ortodoxe Române în iniţiativa adunării de semnături pentru „ocrotirea familiei creştine”, de fapt, pentru revizuirea Constituţiei. În sensul includerii unui articol care stipulează: „În România, poligamia este interzisă, iar căsătoria se poate lega doar între un bărbat şi o femeie” – detalii în publicaţia A Hét.

Un cetăţean cu iniţiativă încercă să explice cum stă treaba cu organizaţiile maghiare înfiinţate în anii trecuţi. Într-un interviu publicat în Erdélyi Riport el specifică faptul că este membru fondator al Asociaţiei Civice Maghiare şi al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania. Numai că Asociaţia Civică Maghiară a fost eclipsată de organizaţia concurentă, respectiv Uniunea Civică Maghiară. Iar Consiliul Naţional Secuiesc sufocă Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania. Cum s-a descurcat în această situaţie cetăţeanul cu iniţiativă? Păi, s-a reînscris în UDMR.
XS
SM
MD
LG