Linkuri accesibilitate

Politicienii să se ferească de formularea principiilor istorice - Judit Ferencz


Şedinţa de guvern româno-ungară, ediţia a II-a, la Budapesta. S-a întâmplat ceva la Budapesta ? – se întreabă A Hét. Şi răspunde: nu, precum era şi previzibil. Părţile au semnat zece acorduri bilaterale. Privind cooperarea în cele mai diverse domenii, privind construirea unei linii feroviare comune, privind redactarea unui manual de istorie comun. Nu s-a ajuns însă la înţelegere în privinţa aplicării acordului despre cofinanţarea Universităţii Maghiare Sapientia, încheiat anul trecut, la prima şedinţă comună a celor două guverne. Dar premierul ungar Gyurcsány Ferenc îi invidiază pe români! Pentru echipa „Steaua” – aflăm din Krónika.

Românii şi maghiarii interpretează în mod diferit istoria – constată acelaşi Gyurcsány Ferenc într-un interviu acordat cotidianului Új Magyar Szó. Dar, prin înţelegere reciprocă, punctele de vedere se pot apropia. Politicienii să se ferească de formularea principiilor istorice! Dar îi pot îndemna pe istorici să facă acest lucru. La modul pozitiv, bazându-se pe respectarea punctelor de vedere divergente – astfel vede premierul ungar realizarea manualului de istorie comun.

De aş fi eu premier! - este titlul unui editorial din Szabadság. În care editorialistul ne spune cam ce ar face el dacă ar fi premier. Român şi ungar, într-o persoană. Deci, ar include pe ordinea de zi a şedinţei comune exclusiv probleme de mâna a doua şi a treia, pentru a evita discuţiile aprinse.

Cum s-a şi întâmplat, deşi comentatorul n-a devenit premier. Părţile au evitat cu delicateţe subiecte precum autonomia şi universitatea maghiară de stat. Doar preşedintele Ungariei, Sólyom László, a vorbit despre aceste chestiuni – relatează Erdely.ma.

Ungaria va deschide parţial piaţa forţei de muncă pentru cetăţenii români – este declaraţia oficialilor de la Budapesta, redată de Transindex. Parţial, adică de fapt integral, sau aproape integral, depinde cum o luăm. Idee e să nu vină prea mulţi.

Iar firmele de construcţii din România vor deschidere. Către muncitorii din Turcia, China, Pakistan, nici nu contează, doar să vină. Şi asta pentru că muncitorii români au plecat – dă de ştire Allgemeine Deutsche Zeitung.

Poliţişti maghiari şi romi ! Se caută! Se caută! Poliţia Română a demarat o acţiune amplă şi angajează agenţi romi şi maghiari. Sau vorbitori de maghiară. Ciudat, reflectează comentatorul săptămânalului Heti Új Szó, până de curând poliţiştilor nu li se cerea nici măcar cunoaşterea limbii române. A, politicianisme ieftine în care se complace Markó Béla! – susţine un reprezentant al Uniunii Civice Maghiare, citat de Népújság.

Sexism pe faţă ! Peste tot, în general, şi în UDMR, în special. Formaţiune în care femeile sunt tratate cu dispreţ. Ceea ce nu-i de colo, având în vede că nici nu există femei în UDMR – gânduri despre egalitatea şanselor, despre mecanismele segregării patriarhale şi despre feminism în publicaţia A Hét.

Fragmente din Balogh Ferenc – publicate de ediţia on-line a revistei literare Helikon. Balogh Ferenc este numele conspirativ al poetului Szilágyi Domokos. Iar fragmentele sunt fragmente. Din notele informative pe care el le-a scris despre literaţii maghiari din Bucureştii anului 1965.
XS
SM
MD
LG