Linkuri accesibilitate

Ultimul ignat înaintea aderării - Judit Ferencz


Sărbători bogate în evenimente: Theodor Stolojan devine iar şef de partid, de partid liberal, care se numeşte Partidul Liberal Democrat, dar îşi propune să devină membru al Partidului Popular European. Stolojan colaborează cu PD, dar nu şi cu PNL.

Liderul UDMR, Markó Béla, se întâlneşte cu rivalul său, Tőkés László, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania. La încheierea discuţiilor, cei doi ne asigură de trainica prietenie maghiaro-maghiară şi anunţă că vor organiza o nouă serie de discuţii, numită Masa Rotundă Maghiară din Ardeal. După care mai admit cu jumătate de gură că s-a discutat şi despre întocmirea listelor electorale pentru Parlamentul European – informează Krónika.

Nyugati Jelen relatează despre dilema locuitorilor din comuna hunedoreană Băcia: primarul localităţii făcuse pregătiri pentru ridicarea statuii lui Petru Groza, cel mai faimos şi mai îndrăgit fiu al satului. Numai că Raportul-Tismăneanu îl condamnă în mod explicit pe cel care a reintrodus dictatura în 1945. Primarul satului se întreabă: mai poate, oare, să-şi ducă planul la bun sfârşit ?

Népújság publică un nou episod din saga Străzii Kossuth Lajos din Târgu Mureş. După ce consiliul local a decis că strada, botezată între timp Călăraşilor, îşi poate recăpăta vechea denumire, tribunalul judeţean a anulat decizia. Judecătorii sunt de părere că denumirea de Kossuth „reprezintă un pericol la adresa statului drept democratic”.

- Cum o duci, tataie ? - Mult bine decât merit. Un banc cu secui şi o parabolă în Krónika. Despre aderarea României la UE.

2006 a fost Anul Câinelui. Cel puţin în horoscopul chinezesc. Urmează Anul Porcului – o altă parabolă pe acelaşi subiect în Háromszék.

Ultima tăiere a porcului, fără parabole şi subtilităţi, la Sic – un reportaj din Új Magyar Szó. Aşadar, sătenii se adună, cântă, beau, înjunghie porcul, prepară carnea, se pun la masă, mănâncă, cântă, beau. Şi primarul îi linişteşte: o pot face şi la anul, obligaţia de a sacrifica animalele într-un mod mai puţin brutal se referă doar la producători. Dar este şi o chestiune de mentalitate.

„Lungul drum spre UE” – Allgemeine Deutsche Zeitung face o sinteză a celor din urmă 17 ani. Cu primele alegeri din 20 mai, mineriade, emigrări în masă, sloganul antireformist „Nu ne vindem ţara !”, „Răul mai mic” ales în 2000. Şi iată-ne, totuşi, în pragul Uniunii.

Unde, începând cu 1 ianuarie, vom putea călători cu cărţile de identitate – anunţă tot Allgemeine Deutsche Zeitung, adăugând recomandarea autorităţilor de la Bucureşti: să ne luăm totuşi şi paşapoartele. Măcar în prima perioadă, până oficialităţile din celelalte state ale UE se obişnuiesc cu buletinele noastre.

Şi, totuşi, când aderă România la UE ? – se întreabă Transindex. Desigur, nu mai e vorba despre ani sau decenii. Ci despre ora exactă a aderării. Fusul orar ne face să aderăm cu o oră înainte de a fi primiţi. Cine mai înţelege ?
XS
SM
MD
LG