Linkuri accesibilitate

Unitatea poporului, uniunea popoarelor, dezavantajele conexe - Judit Ferencz


Nicolae Romulus Mailat, cetăţeanul român acuzat în Italia de tâlhărie şi omor, îi dă de furcă lui Prodi şi îi dă de furcă României – constată analistul Bakk Miklós în Krónika. Premierul italian Romano Prodi se află în mare dificultate: după ce, în fruntea Comisiei Europene, a putut urma liniştit o politică bazată pe principii acceptate la scară largă, acum este nevoit să acţioneze, dezicându-se de aceste principii. Iar în ceea ce priveşte România, ei bine, iată o nouă dilemă: cei care invocă des unitatea poporului român când vine vorba despre drepturile minorităţilor, acum încearcă să se delimiteze de cetăţenii români care comit infracţiuni în străinătate, subliniind tocmai că aceştia nu fac parte din naţiunea română.

Şi tot Krónika redă declaraţia lui Markó Béla, legată de scandalul din Italia. Liderul UDMR zice aşa: dacă vor forţă de muncă ieftină, italienii n-au decât să accepte şi dezavantajele conexe.

Nyugati Jelen titrează „Noua pace de la Roma”. Articolul relatează despre vizita premierului român în Italia, despre iniţiativele culturale, menite să prezintă şi o altă faţă a României, despre discuţiile cu Romano Prodi. Şi despre faptul că premierul Călin Popescu Tăriceanu a aterizat cu întârziere pe un mic aeroport din Roma, nefiind primit de nici un reprezentant al Cabinetului Prodi.

„Soluţia senatorului” - este un titlu al portalul hirkereso.ro, care prezintă propunerea senatorului Eckstein-Kovács Péter pentru prevenirea altor scandaluri precum cel din Italia. Aşadar, senatorul recomandă: persoanelor condamnate în România pentru cerşit şi prostituţie să li se interzică ieşirea din ţară, fireşte, pe un termen limitat.

Allgemeine Deustche Zeitung relatează despre o problemă internă, adesea muşamalizată: corupţia din sistemul universitar. Articolul porneşte de la povestea unor profesori „dizidenţi” ai Universităţii de Vest din Timişoara, care au denunţat actele de corupţie ale colegilor lor. Drept răsplată, ei au fost sancţionaţi de senatul universităţii pentru defăimarea instituţiei în care predau. Allgemeine Deustche Zeitung citează acum un student. Care vorbeşte despre examene, diplome, grade universitare cumpărate: lucruri cunoscute, nimic nou. Poate doar un amănunt: există şi universitari care pretind o primă şpagă sau, mă rog, o mică atenţie bănească pentru a citi măcar referatele şi lucrările cerute, evident, tot de ei. Notele se negociază ulterior. De fapt, nu se negociază, căci tarifele pentru note mari sunt fixe.

În prag de alegeri europarlamentare, Transindex invită doi specialişti să analizeze afişele şi sloganurile electorale ale formaţiunilor. Cei doi iau la puricat materialele, fac remarci acide privind aspectul şi mesajul acestora. După care se opresc la un afiş al PNL, cu inscripţia: „Promovăm oamenii, produsele şi valorile României”. În imagine apar în prim plan PET-uri mari cu vin şi ţuică. Atât.

7 noiembrie 2007 – zi aniversară, marcată de Népújság. Nu, nu este vorba despre nostalgii deplasate: s-au împlinit 50 de ani de la lansarea Trabantului.
XS
SM
MD
LG