Linkuri accesibilitate

Miza europarlamentarelor din perspectiva maghiarilor - Judit Ferencz


Europarlamentare şi referendum – subiectele săptămânii şi în presa minorităţilor. Alegerile europarlamentare nu sunt deloc populare. Nici în România, nici în alte state ale Uniunii Europene – constată Allgemeine Deutsche Zeitug. După care trece în revistă şi particularităţile campaniei autohtone: candidaţi plicticoşi, subiecte neinteresante şi electorat apatic.

În presa maghiară, accentul cade pe competiţia dintre UDMR şi candidatul independent, Tőkés László. Krónika invită la un exerciţiu de aritmetică. Pe care-l şi rezolvă. Dacă pornim de la premiza că la urne se vor prezenta 46 la sută din persoanele cu drept de vot, prezenţa maghiarilor trebuie să se ridice la 61 la sută, pentru a-i putea delega în Parlamentul European pe primii doi clasaţi de pe lista UDMR şi pe independentul Tőkés László.

Új Magyar Szó formulează mai tranşant: singura şansă a candidaţilor maghiari este absenteismul masiv al electoratului român.

Háromszék relatează despre campania lui Tőkés László, secondat în turneul său de fostul premier ungar, Orbán Viktor, liderul opoziţiei din Ungaria. Care îi califică drept provinciali pe liderii UDMR. Şi asta pentru că ei au protestat împotriva implicării partidului dreptei din Ungaria într-o campanie electorală internă. „Nişte provinciali! M-aş fi aşteptat la mai multă înţelegere şi înţelepciune din partea lor” - astfel ex-premierul Orbán Viktor.

Pe episcopul reformat îl susţine şi Biserica Unitariană. Preoţii unitarieni îi îndeamnă deschis pe enoriaşi să pună ştampila în dreptul numelui lui Tőkés László.

Transindex formulează întrebarea: ce miză au, totuşi, alegerile europarlamentare ? Ei bine, în opinia autorului, nu au nici un fel de miză. De fapt au, dar exclusiv internă. La alegeri se vor contura noile linii de forţă, formaţiunile vor căpăta o imagine despre reala lor susţinere.

Despre referendumul privind uninominalele, deputatul Varga Attila, citat de Szabadság, constată în bref: sunt inutile. Parlamentul a luat deja o decizie privind trecerea la un alt sistem de vot, iar detaliile tehnice nu pot fi stabilite printr-un referendum. Parlamentarul UDMR îi îndeamnă pe votanţi să nu se prezinte deloc la referendum. Iar dacă o fac totuşi, măcar să spună „NU” iniţiativei.

În altă ordine de idei, Krónika comentează un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale, din care reiese că 71 % dintre cei intervievaţi vor răspunde cu „DA” la întrebarea referendumului: Sunteţi de acord ca, începând cu primele alegeri organizate pentru Parlamentul României, toţi deputaţii şi senatorii să fie aleşi în circumscripţii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi? Asta deşi nu înţeleg exact ce anume înseamnă “circumscripţii electorale uninominale” şi “scrutin majoritar în două tururi”.

Printre picături, candidaţi şi declaraţii, o ştire pe Transindex: membrii redacţiei maghiare din TVR cer demisia unui coleg de-al lor. Coleg care, după cum reiese din articole de presă, a recunoscut cu întârziere şi oarecum forţat de situaţie că a turnat sistematic, timp de ani de zile personalităţi renumite ale vieţii publice. Iar acum nu vrea să se retragă. Spune că solicitarea colegilor “face parte dintr-un plan amplu care atentează la integritatea sa morală, profesională şi existenţială”.
XS
SM
MD
LG