Linkuri accesibilitate

Un strat subţire de asfalt pe primul kilometru al autostrăzii Borş-Braşov -/- Judit Ferencz


Ungaria a aderat la spaţiul Schengen – prilej de bucurie, în special pentru traficaţii de persoane din Est – consideră Nyugati Jelen.

Una caldă, una rece – se intitulează articolul dedicat prognozei economice pe 2008, prezentată de ministrul finanţelor, Varujan Vosganian. Aia rece se referă la faptul că veniturile nu vor creşte substanţial, iar economia se va confrunta cu lipsa forţei de muncă. Aia caldă se traduce prin „las’ că odată şi odată va fi mai bine”.

Liderul UDMR, Markó Béla, într-un interviu publicat în Új Magyar Szó: „într-o anumită măsură, sunt de acord cu preşedintele Traian Băsescu. Societatea este împânzită de corupţie. Dar nu numai la vârf, ci şi la bază”.

Europarlamentarul Tőkés László, episcop reformat, tot în Új Magyar Szó, dar nu într-un interviu, ci într-o scrisoare deschisă: „Dumnezeu să-i păzească pe maghiari de Új Magyar Szó !”. Binecuvântarea (sau, mă rog, blestemul) vine în urma (re)publicării unor versuri scrise de purtătorul de cuvânt al Episcopiei reformate, versuri scrise înainte de 1989, dedicate Partidului şi conducătorilor săi.

Szabadság: porcii din România vor fi împuşcaţi doar de la anu’. Asta pentru că dispozitivele de anesteziat animalele înainte de tăiere nu le-au parvenit medicilor veterinari în timp util. Şi pentru că oricine vrea să se conformeze şi achiziţionează un dispozitiv numit „pistol cu glonţ captiv” la preţul de cca. 150 de euro, mai tre’ să solicite şi un permis de port armă. Care se eliberează de Poliţie, în urma unui examen psihologic plătit.

Viitorul are miros de praf de puşcă – concluzionează Krónika după o analiză de sfârşit de an.

2007 – anul problemelor nesoluţionate, titrează Háromszék şi enumără toate aceste probleme.

Primul an în UE - un bilanţ în Hargita Népe. Un bilanţ care arată: în 2007 s-au întâmplat multe lucruri bune. Multe ţări şi-au deschis piaţa forţei de muncă pentru cetăţenii români. Premierul ungar, Gyurcsány Ferenc, chiar i-a invitat pe maghiarii din România la lucru în Ungaria. Că ei nu s-au îmbulzit, ei bine, asta e o altă poveste. 2007 a fost şi anul fondurilor europene. Administraţiile locale nici nu trebuiau să se aplece să le ia – banii le-au ajuns până la genunchi. Trebuiau doar să întindă mâna… păcat nu li s-a spus asta mai devreme, de pildă, acu’ un an.

Retrospectiva anului politic 2007, în Allgemeine Deutsche Zeitung: spectacol am avut din belşug, doar că în acest an a purtat siglă europeană. Anul politic s-a deschis cu zâmbetele lui Băsescu şi Tăriceanu, prilejuite de aderarea la UE sau, mai lesne de imaginat, de camerele care înregistrau momentul. Apoi, viaţa politică a fost marcată de luptele lui Băsescu. Lupte împotriva premierului, a mogulilor de presă, a oligarhilor, lupte împotriva celor 322 (de parlamentari), împotriva UMDR, împotriva romilor şi a armenilor. În ceea ce priveşte politica externă, aceasta a fost caracterizată de crasă incompetenţă pe tot parcursul anului. Cât despre realizări: un strat subţire de asfalt pe primul kilometru realizat al autostrăzii Borş-Braşov şi un pompos Pact pentru educaţie, cu vorbăraia aferentă.

Aşa, la sfârşit de an, editorialistul cotidianului Új Magyar Szó ne propune să facem abstracţie de la enunţul cu haz îndoielnic, cum că „anul acesta a fost mult mai prost decât anul trecut şi mult mai bun decât anul ce urmează”.
XS
SM
MD
LG