Linkuri accesibilitate

1956 în România: victimele nu au fost încă reabilitate - Judit Ferencz


Doi preşedinţi la Miercurea Ciuc: Sólyom László, preşedintele Republicii Ungare şi Traian Băsescu, preşedintele României, cu prilejul comemorării revoluţiei ungare din 1956. Preşedintele Ungariei şi-a anunţat mai demult un turneu neoficial în Secuime, cu vizitare de şcoli, biserici, comunităţi, dineuri cu liderii locali, etc. După publicarea programului vizitei neoficiale, Traian Băsescu a anunţat şi el o vizită-fulger la Miercurea Ciuc. După o scurtă discuţie între patru ochi, cei doi au ieşit la rampă. Sólyom László a vorbit despre unitatea maghiară, despre importanţa momentului ’56 pentru maghiarii de pretutindeni, despre multe altele, evitând însă să pronunţe cuvântul „autonomie”.

Traian Băsescu s-a adresat mulţimii cu „dragii mei”. Apoi a vorbit despre autonomie, despre egalitate în autonomie pentru Caracal şi pentru Secuime – un rezumat din relatările cotidianului Háromszék.

Transindex relatează despre 23 octombrie la Budapesta. Trist, remarcă reporterul, că în Ungaria practic nu mai există festivităţi de comemorare, doar scandaluri paralele, incendieri, proteste. Da, fiecare partid, fiecare facţiune îşi organizează propria sărbătoare, în diferite colţuri ale Budapestei. Apoi festivităţile degenerează, forţele de ordine se străduiesc să împiedice contactul dintre grupurile participante la diversele festivităţi solemne.

Krónika vorbeşte despre ’56 în România. Mai exact despre faptul că victimele executate în România nu au fost reabilitate nici până în momentul de faţă. Asta în ciuda faptului că prin sertarele parlamentului zac mai multe proiecte legislative privind anularea sentinţelor politice.

Criza financiară în lume şi în România. Erdélyi Riport publică un interviu cu fostul ministru de finanţe al Ungariei, Bokros Lajos. Care proiectează o imagine sumbră, explicând cum criza financiară afectează economia. Apoi apare panica: populaţia, convinsă că economiile sale sunt în pericol, încetează să mai investească şi să facă economii. Or asta seamănă a profeţie care se îndeplineşte pe sine: oamenii cred că va urma inflaţie şi se comportă ca atare. În acest caz, inflaţia se va produce cu siguranţă. Krónika vorbeşte despre posibilele efecte ale crizei financiare în campanie.

Din păcate, punctează editorialistul ziarului, criza creează un context periculos. Se vor înteţi vocile care susţin politici autarhice, se va insista mult pe avantajele închiderii totale, se va relua discursul antieuropean al anilor ’90. Iar partidele care se prezintă cu cel mai populist discurs posibil vor avea de câştigat.

Părere contrară, formulată de sociologul Magyari Nándor în săptămânalul Erdélyi Riport: criza financiară nu va căpăta absolut nici un fel de rol în campania electorală din România. Şi asta pentru că politicienii o ignoră total. Înainte de alegeri se vor confrunta două discursuri: prioritatea retorică a PD-L va fi anticorupţia, iar PSD va rămâne la problemele sociale.

Şi tot despre campanie, un comentariu din Új Magyar Szó. Vezi ce face uninominalu’? se întreabă semnatarul articolului, după publicarea ştirii că UDMR a desemnat-o pe diva pop Dancs Annamari candidată pentru Camera Deputaţilor. Sigur, după ce a criticat dur ani de-a rândul cooptarea vedetelor în politică, UDMR nu şi-a permis să ofere cântăreţei un colegiu electoral chiar serios. Prima divă-politician a UDMR candidează undeva în zona Pacificului.
XS
SM
MD
LG