Linkuri accesibilitate

Deşi neînvestită încă, noua coaliţie cam scârţâie - Judit Ferencz


UDMR tre’ să-şi intre în rol. În rolul de partid de opoziţie. Şi nu-i va fi uşor – prevesteşte Nyugati Jelen.

Szabadság vorbeşte despre cea mai acută problemă a UDMR: pierderea funcţiilor executive, nu doar la nivel central, ci şi la nivel local. Această perspectivă îi îngrozeşte pe liderii Uniunii. Deşi n-ar trebui, căci, teoretic, instituţiile descentralizate sunt depolitizate. Sigur, numai teoretic. Absolut nimeni nu se aşteaptă ca actualii prefecţi şi lideri de direcţii judeţene să rămână în funcţii.

Comentatorul cotidianului Hargita Népe este de părere că, în situaţia de faţă, nu e de compătimit. Trebuie schimbate doar anumite atitudini. În loc să aştepte soluţii de la prietenii lor secretari de stat, maghiarii ar trebui să se bazeze pe propriile forţe. Şi pe profesionalism.

Allgemeine Deutsche Zeitung ia sub lupă noul cabinet şi-l prezintă succint: feţe noi dar şi feţe cam vechi. Învechite, mă rog.

Háromszék, alegoric: portocala rumenită nu e chiar promiţătoare. Szabadság, maliţios: deşi neînvestită încă, noua coaliţie cam scârţâie. Cel puţin aşa a părut în momentul alegerii preşedinţilor celor două camere ale parlamentului.

Transindex publică o discuţie despre UDMR, electoratul şi şansele sale. Punctul de pornire: pentru prima dată din ’90, electoratul maghiar nu s-a lăsat mobilizat. În judeţul Covasna, unde maghiarii sunt majoritari, s-a înregistrat o prezenţă la urne foarte scăzută. Motivele-s multiple, fireşte. Decepţie, dezinteres etc. Şi unul în plus, în Secuime: autonomia. O noţiune mistificată, care a ajuns nelipsită. Absolut toate aspectele se abordează deja din perspectiva autonomiei. Din perspectiva lipsei de autonomie - arată sociologul Kiss Tamás, citat de Transindex.

Într-un interviu publicat în Erdélyi Riport, sociologul Magyari Nándor vorbeşte despre imperativul schimbării în UDMR. El consideră că UDMR nu ar fi trebuit sub nici o formă să bată la uşa coaliţiei PD-L – PSD. Uniunea s-a erodat, spune el. Or asta înseamnă că sunt necesare schimbări. Nu alde reforme şi strategii, nu. Schimbări majore la vârful UDMR.

În Új Magyar Szó vorbeşte liderul UDMR, Markó Béla. Despre una-alta, despre faptul că, în zilele negocierilor, a fost sunat de mai multe ori de preşedintele Băsescu, care i-a spus că UDMR îşi are locul în noua coaliţie. Dar n-a fost să fie. Deşi Uniunea a vrut să guverneze alături de PD-L. În primul rând, pentru că cele două formaţiuni au viziuni comune în mai multe probleme. Apoi, pentru ca să-şi protejeze oamenii care ocupă funcţii mai mult sau mai puţin importante. Markó mai punctează: relaţiile cu PNL s-au răcit, dar poate nu rămâne aşa. Şi ce mai zice Markó ? Că responsabilităţile unui partid de opoziţie sunt mai mici, deci UDMR îşi poate permite acum mai multe. Sigur, nu poate fi vorba despre crearea unei stări de depresie în rândul maghiarilor. Nu ăsta e scopul, sigur că nu. Ci evitarea cu orice preţ a unei situaţii similare celei din Slovacia. Unde, nu-i aşa, s-a ajuns la tensiuni interetnice. Drept care, el, Markó Béla, propune un proiect de lege. Un proiect pentru garantarea unui procent etnic în instituţiile statului. E necesar, deşi aşa ceva sună a discriminare în UE – explică liderul UDMR.
XS
SM
MD
LG