Linkuri accesibilitate

Partidele de buzunar - o anomalie a vieţii politice


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Un fenomen care compromite partidele cu priză în electorat

Gheorghe COJOCARU: Campania electorală scoate la suprafaţă o serie de partide politice de existenţa cărora rar cine mai bănuia în Republica Moldova. O dată la patru ani aceeaşi lideri politici „veşnici” apar în lumina reflectoarelor şi se angajează să lupte cu cea mai mare hotărîre împotriva tuturor relelor din societate şi, bineînţeles, “pentru binele alegătorului”. Este greu de explicat cum supravieţuiesc aceste partide perioadei dintre alegeri, cine le plăteşte facturile şi cine are interesul să le întreţină într-o stare de permanentă semi-animare după ce la următoarele elegeri locale sau parlamentare abia de reuşesc să adune câteva zecimi sau sutimi de procente de voturi.

Vasile BOTNARU: Prin urmare “reanimarea” acestor partide, o dată la patru ani, face parte din paradoxurile politicii moldoveneşti ?..

Gheorghe COJOCARU: Din paradoxurile sau din anormalitatea vieţii politice moldoveneşti, pentru că nicăieri în lume un partid politic care nu întruneşte un minim de suport electoral nu mai are tupeul de a apare a doua oară în faţa electoratului şi, mai ales, în frunte cu aceiaşi bravi şi gravi lideri care conduc partidul dintr-o înfrângere la alta. Scoaterea lor de la naftalină o dată la patru ani este un exerciţiu care ţine mai curând de alte interese decât de imaginea liderului sau partidului respectiv. În cazul acesta nici nu se contează pe acele câteva sutimi sau zecimi de voturi care ar putea cădea în puşculiţa partidului, pentru că acestea, parctic, nu au nici o valoare.

Vasile BOTNARU: Şi, atunci, care este miza?

Gheorghe COJOCARU: Lansarea lor urmăreşte atingerea unor ţinte auxiliare, dar nu mai puţin importante decât votul în sine. În primul rând, crearea unei aglomeraţii pe buletinul de vot şi derutarea alegătorului, mai ales, a celui indecis. În al doilea rând, inventarea unor sosii pentru partidele cu priză la electorat pentru a le pune în dificultate. În al treilea rând, participarea acestora la dezbaterile publice cu scopul de a sustrage atenţia de la nişte teme de interes major sau de a orchestra nişte atacuri asupra oponenţilor politici. Şi această listă ar putea fi prelungită. Cu alte cuvinte, prezenţa jalnică a acestor partide pe scena publică nu contribuie la consolidarea democraţiei, ci, dimpotrivă, la compromiterea partidelor politice.

Vasile BOTNARU: Ca să nu se întîmple compromiterea democraţiei, ce baraje pot fi puse, la fel, în mod democratic?

Gheorghe COJOCARU: Înainte de toate alegătorul este cel chemat să dea veridctul în faţa urmelor de vot. Dar nu munai alegătorul. Pentru că dacă un partid oarecare nu întruneşte la alegeri nici un număr minim de membri pe care îî declară atunci cînd este înregistrat, Ministerul Justiţiei ar fi în drept să se pronunţe asupra viitorului acestei formaţiuni politice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG