Linkuri accesibilitate

Demonstrație de proporții aseară la Chișinău


Proteste împotriva modului în care s-au desfăşurat campania electorală şi alegerile

Dacă nu ai votat pentru PCRM - ia o lumânare şi ieşi în stradă!!! – astfel au fost îndemnaţi tinerii de către mai multe organizaţii de tineret din Moldova, să iasă în stradă să protesteze faţă de rezultatele alegerilor parlamentare din cinci aprilie, considerate de opoziţie falsificate.


„Cu conducerea asta coruptă, nu cred că avem sorţi de izbândă. Măcar să-mi exprim dezacordul faţă de alegeri. Nimeni nu-l doreşte pe Voronin la putere. Nu e vorba de Voronin, e vorba de comunişti de partid care de fapt ne ruinează şi noi nu vrem să trăim în mizerie. Şi nu vrem să trăim în minciună. Comuniştii din nou au fraudat alegerile şi prin acest mod au câştigat”, sînt cîteva din afirmațiile tinerilor protestatari.

Potrivit altor mărturii: „Această lumânare simbolizează moartea ţării probabil. Şi cred că ar fi timpul ca naţiunea noastră să se trezească odată pentru totdeauna. Nu sunt de acord cu situaţia de la alegeri, fiindcă am fost operator şi personal am văzut persoane care a venit şi au votat de două ori. Consider că într-adevăr populaţia vârstnică a decis pentru cei tineri, pentru viitorul nostru”.

Cu lumânări, pancarte pe care scria „Trezeşte-te Patrie Drogată” şi drapele tricolore, mii de tineri şi-au dat întâlnire în centrul capitalei în jurul orei şase seara. Iniţial, câteva sute de tineri s-au adunat în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare după care au mers spre preşedinţie unde au scandat „Jos Comuniştii”.

De aici, încolonaţi, s-au întors în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Tinerii au blocat bulevardul Ştefan cel Mare, maşinile şi transporul public fiind redirecţionat pe străzile paralele.

La mitingul din Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost prezenţi doar câţiva poliţişti care, cei drept urmăreau la distanţă acţiunea. Întrebat de Europa Liberă cam câţi tineri sunt prezenţi la meeting, Petru Corduneanu, şeful direcţiei Ordine Publică de la Ministerul de Interne ne-a răspuns concis. „Nu sunt contabil. Nu ştiu.” Atât am putut afla.



Printre cei care au venit să-i susţină pe tinerii ieşiţi în stradă au fost şi liderul Vlad Filat de la PLDM, Dorin Chirtoacă, liderul Partidul Liberal precum şi reprezentanţi de la Alianţa Moldova Noastră dar şi de la Partidul Democrat.

Meetingul a fost desfăşurat la iniţiativa mai multor organizaţii de tineret. Iată ce ne-a declarat Natalia Moraru, preşedinta Organizaţiei Think Moldova: „Noi nu suntem legaţi cu vreun partid politic. Noi ne-am organizat prin internet. Totul a durat vreo două ore. După părerea noastră vreo opt mii de oameni au fost în piaţă. Noi nu vroiam să aibă loc provocări noaptea şi i-am chemat pe toţi dimineaţă, cu rude, prieteni, megafoane. Am invitat şi liderii din opoziţie. Votul nostru contează şi noi putem fi auziţi. Asta am vrut să arătăm.”


Acţiuni similare de protest au fost organizate şi în mai multe oraşe din România. Tinerii au declarat ziua de 6 aprilie - zi de doliu naţional în Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG