Linkuri accesibilitate

"Istoria integrată" şi "Enciclopedia Moldovei" - instrumente staliniste


Asociaţia Istoricilor pledează pentru o nouă concepţie de predare a istoriei

Intelectualii moldoveni se străduiesc să exploateze cât mai repede şi mai bine schimbarea puterii. Astăzi la Chişinău, Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova a discutat cum să înlăture din învăţământ şi cultură perspectiva asupra istoriei promovată de vechea guvernare, comunistă. A fost vorba mai ales de schimbarea manualelor şi a enciclopediei.

Asociaţia Istoricilor din Moldova pledează pentru o nouă curiculă şcolară dar şi pentru manuale noi în locul celor de istorie integrată. Pentru a pune în ordine schimbările, membrii asociaţiei vor să obţină aprobarea unei concepţii naţionale de predare a istoriei în şcolile din R. Moldova. Doctorul habilitat în istorie, Pavel Parasca: ”După organizarea unei comisii, a unor dispute în public, să fie elaborat conceptul acestei publicaţii, să fie antrenaţi oameni care ştiu despre ce scriu cu atât mai mult că este vorba de cheltuieli din buget”.

Copiii din clasa a 4-a ar trebui să aibă un singur manual de istorie după care ciclul gimnazial clasele a 5-a – 9-a disciplina să se bazeze pe manuale separate unul de istorie a românilor şi celălalt de istorie universală, ambele punând accentul pe cronologie. În clasele liceale 10-12 urmează a fi predate subiecte de problemă sau cu talmăciri controversate.

Vicepreşedintele Asociaţiei Istoricilor din Moldova, Gheorghe Postică consideră că e momentul să fie scos de sub influeţa politicului întregul mediu academic: ”Fosta guvernare a disconsiderat autonomia academică, a intervenit politic în procesul de cercetare, a încercat să reimpună cenzura în sfera ştiinţei istorice. În acelaşi timp s-a pus miză pe mediocritate, slugărnicie, incompetenţă şi pe modelul sovietic de abordare a trecutului istoric”.

În vizorul asociaţiei a intrat şi proaspăt iniţiată „Enciclopedie a Moldovei”, proiectul lansat în urmă cu doi ani în baza decretului semnat de preşedintele de atunci Vladimr Voronin, proiect contestat de o parte a comunităţii ştiinţifice. După părerea istoricilor ce fac parte din asociaţie, lucrarea compromite imaginea R. Moldova ca stat independent. Din nou, Pavel Parasca: „Enciclopedia în general nu-şi are dreptul la existenţă. Despre enciclopedie putem vorbi ca despre un avorton, despre un copil care s-a născut mort şi pe care este imposibil să-l reînvii. Nu cred că mai putem vorbi ca munca asupra acestei enciclopedii să continue, mai ales ţinând cont şi de cheltuielile enorme din buget pentru aceasră lucrare.

Prezent la conferinţa de presă, preşedintele primului Parlament al R. Moldova, Alexandru Moşanu s-a referit atât la cursul „Istoria Integrată" cât şi la volumele Enciclopediei Moldovei: „Partidul Comuniştilor prin introducerea cursului de Istorie Integrată dar şi a editării „Enciclopediei Moldovei” au încălcat principiile fundamentale de dezvoltare a R. Moldova, fixate în Declaraţia de Independenţă. Orientarea noastră, spiritul naţional, valorile naţionale – despre asta este vorba. S-a lovit în acest valori. Academia de Ştiinţe, în orice alt stat, are rolul de a apăra valorile fundamentale ale naţiunii pe care trebuie să o slujească. Asta trebuie să facă o Academie ori Academia noastră a contribuit la realizarea ideologiei stalinste.”

Într-un interviu acordat Europei Libere, ministrul Educaţiei, Leonind Bujor a declarat că, în prezent, rămâne la discreţia profesorilor să utilizeze sau nu manualele de istorie integrată. În ceea ce priveşte curiccula şcolară, Leonid Bujor a declarat că urmează a fi propuse modificări chiar şi la unele teme concrete începând cu clasele a 6-a şi până în clasa a 9-a. Potrivit ministrului, ”trebuie să predăm astfel ca aceşti copii să cunoască istoria actualului stat R. Moldova dar în acelaşi timp să cunoască dezvoltarea istorică a plaiului nostru ca o parte componentă a spaţiului unic românesc şi acest lucru nu ar trebui să deranjeze absolut pe nimeni”
Previous Next

XS
SM
MD
LG