Linkuri accesibilitate

O seară de 1001 nopți



Ultima creație a lui Jean-Christophe Maillot : « Șeherezada » ne oferă 40 de minute într-o ambianță orientală seducătoare și surprinzătoare. Pe scena sălii de spectacole de la Monaco, la « Grimaldi Forum », trupa de balet de Monte-Carlo reînvie pe scenă personajele cărții « O mie și una de nopți ».

Imagine din spectacolul de la Monaco
De cîte ori cei pasionați de muzică sau dans au răsfoit în viața lor vechile documente care ne relatează în imagini și vechi fotografii îngălbenite deja de timp, creația istorică a baletului «Sacre du Printemps» (Sărbătoarea primăverii) din 1913, cu dansatorii săi îmbrăcați în costumele unei alte lumi și efectuînd gesturi deosebite.

Jean-Christophe Maillot a făcut ca aceste fotografii să-și recapete culoarea și să devină realitate. Dansatorii baletului de Monte-Carlo au reconstituit spectacolul original a lui Nijinsky din 1913.
Astfel am văzut cum se derulează sub ochii noștri faimosul balet care la epoca sa a făcut mare scandal cu ghirlandele sale de dansatori în costume multicolore, unii agitați prin gesturi frenetice, cu picioarele înăuntru, spatele curbat, purtați de muzica vulcanică a lui Stravinsky.

Un alt motiv de încîntare ne-a dat « Șeherezada » creată de coreograful Jean-Christophe Maillot. O adevărată operă estetică în ambianța la « O mie și unei nopți ». O abundență de bun gust, un melanj de șoapte ale corpurilor și materiei după moda orientală, totul dominat de prezența fascinantă a lui balerinului Bernice Coppieters, cu corpul său perfect și cu ținuta sa care exprimă distincția și fragilitatea.
XS
SM
MD
LG