Linkuri accesibilitate

18.04 - București: Privatizarea SIDEX


Sidex, Galați
Sidex, Galați

FPS urmează să vândă pachetul majoritar pe care îl deţine la SIDEX, statul păstrând doar o acţiune „de aur”, care să îi dea drept de veto în adunarea generală a acţionarilor.


18 aprilie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: R. C. Cristea; corespondent Claudiu Pamuc).

Privatizarea SIDEX

Preşedintele FPS, Radu Sârbu, a anunţat că astăzi va prezenta în şedinţa executivului o analiză obiectivă a activităţii SIDEX, afirmând că privatizarea este soluţia salvării combinatului de la Galaţi, ceea ce ar putea aduce o infuzie rapidă de capital, determinând o creştere a producţiei.

FPS urmează să vândă pachetul majoritar pe care îl deţine la SIDEX, statul păstrând doar o acţiune „de aur”, care să îi dea drept de veto în adunarea generală a acţionarilor. Sârbu pledează pentru o privatizare rapidă, invocând, printre altele, lipsa de lichidităţi a combinatului, plus datoria SIDEX de la finalul anului trecut de peste 19 miliarde de lei, echivalentul a 2% din PIB-ul României.

Preşedintele FPS afirmă că SIDEX este falimentar pe hârtie. Creditul comercial are o pondere de 20% din totalul datoriilor, în timp ce creditul fiscal reprezintă 58% din totalul datoriilor.

Cu toate aceste datorii, SIDEX-ul a reuşit în ultimele nouă luni să îşi achite factura lunară la electricitate şi o parte din datorii, inclusiv către bugetul de stat. Cât priveşte datoriile faţă de CONEL, din cauza penalităţilor foarte mari, datoriile SIDEX sunt mai mari decât în vara anului trecut. Şi totuşi, deşi este împovărat de datorii, SIDEXUL se află în topul exportatorilor români, vânzând anul trecut 1,5 milioane tone de produse siderurgice în valoare de peste 315 milioane de dolari.

Deşi nu sunt puţini cei care au făcut averi colosale de pe urma combinatului, marea majoritate a gălăţenilor resimt efectele restructurării de personal. Din cei peste 5 mii de siderurgişti care au părăsit SIDEX-ul în 1999, doar câţiva au reuşit să îşi găsească un loc de muncă sau să îşi înfiinţeze o firmă. Schimbările succesive de conducere de la SIDEX au agravat starea combinatului, şi au tensionat relaţiile administraţie – sindicate.

FPS intervine la SIDEX înfiinţând un departament de privatizare, fără a avea însă certitudinea că aceasta este într-adevăr salvarea combinatului. Sârbu declară că oprirea SIDEX va duce la „distrugerea BCR şi la bulgarizarea României”. Rămâne de văzut dacă perspectiva aceasta rămâne aşa de terifiantă, în condiţiile în care Bulgaria a depăşit economic România la multe capitole.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG