Linkuri accesibilitate

Scepticism față de sfințenia zilei de 1 mai promovată de comuniști


Liliana Palihovici
Liliana Palihovici

De ce a devenit parada de 9 mai de la Moscova un măr al discordiei în cadrul AIE?

Luni

De obicei lunea am audienta cetatenilor. Zeci de persoane din toate zonele Moldovei vin la Chisinau in speranta ca vor gasi dreptatea. Fiecare din ei vin cu problemele si durerile lor, unii total disperati, dar cu inca un pic de speranta ca poate cumva deputatul pentru care a votat, sau poate nu a votat, va putea sa-l ajute. Incerc si eu sa patrund in esenta problemelor, desi recunosc nu este deloc usor. Am fost impresionata de povestea unei femei din raionul Soldanesti, care disperata cauta sutinerea celor din jur pentru a putea trata feciorul de numai 19 ani bolnav de cancer. Este vorba de costuri foarte mari, pe care o familie dintr-un sat moldovenesc nu poate sa si le permita. Inteleg foarte bine durerea lor, doar sunt si eu mama. Voi face tot ce imi sta in puteri sa o ajut.

Este o zi de luni mai deosebita nu numai pentru mine, dar si pentru toti deputatii din Alianta pentru Integrare Europeana. Este o zi istorica marcata de sedinta comuna a legiuitorilor din primul parlament ales in mod democratic si actualul Legislativ. Deputatii din 2 legislative s-au intrunit pentru o sedinta comuna. Cei din primul parlament au semnat din nou declaratia de independenta a Republicii Moldova. Ma bucur ca s-a reusit refacerea Declaraţiei care a ars în timpul violenţelor din aprilie 2009. Se pare ca Partidul Comunistilor, aflat atunci la guvernare, ar fi lăsat să ardă acest document cu bună ştiinţă. Or, mai banuiesc ca cineva, de rea-credinta, pur si simplu a sustras acest document, pentru a tensiona si mai mult situatia la acel moment.

Am trait adevarate emotii, deoarece atunci pe 27 august 1991, fiind studenta la facultatea de istorie a USM, asteptam in PMAN decizia finala a Parlamentului despre adoptarea Declaratiei de independenta, iar acum am ocazia sa vorbesc cu multi dintre cei care atunci au avut curajul si suficienta dragoste de tara pentru a vota independenta. Cum sunt ei acesti deputati peste ani - unii mai activi altii mai putin implicati in viata politica a tarii. Am vorbit cu multi din ei si ma bucur ca sunt gata sa ne sustina sa facem tot posibilul ca Republica Moldova – sa devina o tara cu o democratie reala. Desigur ca am discutat si despre pensia pentru deputatii din primul parlament, proiect pe care l-am votat deja in prima lectura.

Marti

Liliana Pailhovici
Dis-de-dimineata am o intilnire cu deputati din Parlamentul de la Sofia, reprezentanti ai autoritatilor locala si ONG-uri din Romania, Ucraina si Bulgaria. Discutam despre transparenta in procesul decizional si cooperarea cu societatea civila la etapa de dezbateri a proiectelor de legi. Discutia a fost una interesanta si utila: experienta a doua tari care sunt deja state membre ale UE este importanta pentru noi. Cei din Bulgaria s-au interesat cit sunt de active ONG-le din Moldova in dezbaterea proiectelor de legi, cine are dreptul la initiative legislative si sau interesat daca deputatii au dreptul sa plece dintr-o fractiune in alta pe parcursul intregii legislaturi.

Merg si la un post de televiziune. In discutie - consecintele catastrofei de la Cernobîl. Moldova inca multi ani va resimti efectele acestei catastrofe: tot mai multi copii nascuti cu malformatii, tot mai multe cupluri sterile, tot mai multi bolnavi de cancer etc. Desigur, programele statului sunt orientate sa sustina aceste persoane, dar trebuie sa investim de urgenta in echipamente si specialisti ce vor face testare genetica, inca la inceputul sarcinii. Trebuie sa schimbam accentele in educatia pentru sanatate, in politicile statului de protejare consumatorului - mai multa monitorizare a calitatii apei potabile, a calitatii produselor alimentare.

De la televiziune, la sedinta fractiunii PLDM: dezbatem proiectele de legi care sunt pe agenda Parlamentului, stabilim agenda fractiuni, evaluam sitauatia din raioane, analizam care sunt problemele cele mai des abordate de cetateni la audiente si stabilim asupra caror subiecte vom lucra la initiative legislative pentru a solutiona problemele cetatenilor.

S-a anuntat ca sedinta Aliantei se transfera pentru o alta zi. Aleg sa merg la Singera unde am intilnire cu elevii si profesorii din liceul de aici. Tinerii toti intr-o voce vor ca examenele de bacalaureat sa fie sustinute in liceu la ei, profesorii doresc ca modalitatea de calculare a pensiei la pedagogi sa fie schimbata, sa fie incurajate intreprinderile care angajeaza specialisti tineri, sa fie modificata procedura de creditare, pentru a permite mai multor tineri sa-si dezvolte afaceri in tara si sa nu plece peste hotare. Am mai discutat si despre proiectul Codului educatiei, despre proiectul de lege a activitatii de voluntariat. Am avut o intilnire foarte buna. Oamenii mi-au spus ca au incredere in noi si ca trebuie sa continuam cu reformele. Atunci cind mai aud si incurajari, puterea mi se dubleaza si sunt gata sa muncesc si mai mult. Dupa Singera, ma intilnesc cu un coleg cu care pregatim o initiativa legislativa care ar face posibila o mai mare trasnparenta in procesul de achizitii publice. Seara merg la ore de franceza, dupa care tin drumul spre casa unde ma asteapta sotul si cei doi feciori.

Miercuri

Sedinta comisiei pentru protectie sociala, sanatate si familie. 13 proiecte de legi. Dupa sedinta, o deplasare la Hincesti, pentru a participa la o masa rotunda cu presedintii de raioane din Cantemir, Hincesti, Criuleni, Leova, primarii din raionul Hincesti si organizatiile neguvernamentale. Discutam cum ar putea fi stabilit parteneriatul public - privat pentru ca si comunitatea sa obtina beneficii. Sunt invitati si experti din Romania, Germania. Urmaresc fetele celor prezenti - unii primari sunt numai ochi si urechi, pun intrebari, vor sa afle care este totusi procentul proiectelor care nu sunt acceptate si de ce nu sunt acceptate, pe cind altii moțăie cu barba in piept, altii la telefon isi rezolva problemele personale. Ma bucur pentru acei cetateni, care au stiut sa aleaga primari activi si interesati sa schimbe lucrurile in satele lor, si regret mult ca unele localitati pina in 2011 nu vor avea o asemenea sansa. Imi pare rau ca nu pot sa ajung la fiecare cetatean sa-i explic si sa-l conving sa nu fie indiferenti atunci cand trebuie sa aleaga corect.

Discutii contradictorii despre participarea presedintelui interimar Mihai Ghimpu la parada din 9 mai de la Moscova. Unele voci sustin ca acest subiect ar fi marul discordiei in cadrul AIE. Intrebarea fireasca – consolidam coalitia liberal democrata sau turnam apa la moara comunistilor?

Joi

Nu avem sedinta in Parlament, deci pot sa lucrez mai mult timp cu petitiile care sunt foarte multe, unele intemeiate, altele simplu- xeroxate si trimise saptaminal. 2 ore lucrez si la raportele comisiei pentru legile care vor fi pe agenda parlamentului la sedinta urmatoare. Cel mai mult timp acord verificarii hotaririlor Sovietului Suprem a RSSM si a hotaririlor Parlamentului de suspendare a imputernicirilor deputatilor din primul Parlament, care au participat la lucrarile organelor anticonstitutionale si au comis actiuni ce vin in contradictie cu constitutia. Estre vorba de proiectul de lege prin care deputatii din primul parlament vor primi pensii in aceleasi conditii cu deputatii din alte legislaturi.

Alerg si la o sedinta cu reprezentanbtii UNICEF, ai procuraturii generale si finalizam modificarile legii cu privire la statutul adoptiei in Moldova. Este o lege care a fost votata in doua lecturi, dar nu a fost promulgata si bine ca nu a fost - deoarece are foarte multe lacune, si ar fi incurcat si mai mult lucrurile in acest domeniu. Analizam fiecare detaliu, pentru a ne asigura ca interesul copilului va fi respectat in toate cazurile de adoptie si ca fiecarui copil adoptat i se va crea un mediu familial sigur. O alta sedinta cu reprezentantii mai multor ONG-uri din domeniul protectiei copilului. Mai multe institutii ale statului sunt preocupate de respectarea drepturilor copilului – dar deseori intrebi asitentul social din comunitate sau primarul, sau politistul de sector despre ce fac ei pentru a ajuta copii in dificultate si de putine ori primesc un raspuns adecvat.

Vineri

O sedinta cu ministrul sanatatii si rectorul Universitatii de medicina – studentii se pling ca rectorul le interzice sa mearga vara sa munceasca in SUA. Si ei spun ca au argumente serioase - contractul pentru un an la USM este de 16 mii lei. Deci aceasta ar fi o sansa reala sa-si ajute parintii sa achite costul contractului. Pe de alta parte rectorul spune ca un student la medicina nu poate lipsi 2 luni de la ore, mai ales cei din anul 3, 4, 5. Analizam fiecare caz aparte. Am ajuns la o intelegere ca studentii din anul 1 si 2 pot pleca, iar ceilalti categoric nu. Vom analiza situatia fiecarei familii in parte ale studentilor care au trimis petitia si vom vedea cum putem solutiona problema. Rectorul a promis ca se poate face si o reducere de pana la 50% din pretul contractului , pentru tinerii care sunt din familii vulnerabile.

Particip inca la o sedinta, de aceasta data la Curtea de conturi, unde se prezinta raportul cu constatarile auditului facut la Spitalul Clinic Republican, Institutul de Cardiologie si Spitalul pentru copii „Emilian Cotaga“. Prea multe sunt incalcarile prezentate, in week-end voi pregati o interpelare catre Procuratura generala, pentru a solicita sa analizeze aceste constatari care dovedesc ca banii publici din sistemul de sanatate la unele institutii nu sunt corect gestionati si de multe ori cheltuiti irational, spre exemplu, echipament scump procurat si neutilizat mai mult de un an, cheltuieli duble, locuri vacante nedeclarate etc.

Dupa acesta merg la Jurnal TV la o discutie cu Valeriu Matei si Valentin Cralov despre ziua de 1 mai. Cralov incearca sa ne convinga ca aceasta este o sarbatoare sfinta pentru moldoveni, si nici de cum nu vrea sa inteleaga ca in tarile comuniste ziua de 1 mai a fost transformata intr-o sarbatoare de stat cu defilari propagandistice, care nu au nimic in comun cu ceea ce a stat la baza acestei sarbatori in 1889, apararea drepturilor muncitorilor. Pentru moldovenii care locuiesc in oras aceasta este o zi de mers la frigarui, pentru cei de la sate o zi obisnuita cind isi vad de treburile lor.

Seara incep o instruire cu 50 femei din diferite raioane pentru dezvoltarea capacitatilor femeilor lider de a organiza dezbateri pe subiecte de interes comunitar. Sambata, dar si duminica voi continua acest training. Cu certitudine nu voi merge la demonstratie, desi muncesc si de 1 mai.

Liliana Palihovici: Nascuta la 26 noiembrie 1971, in satul Horodiște, r-nul Călărași. A facut studii la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de istorie, la Academia de Administrare Publică, specializarea - relații internaționale, si la Institutul European de Studii Politice. Deputat pe lista PLDM, presedintele Comisiei pentru protectia sociala, sanatate si familie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG