Linkuri accesibilitate

Întrebările principale ale cazului Plahotniuc rămase fără răspuns (Economist)


La dispariția lui Anatol Codru (Timpul)


Cel mai mioritic meleag al Europei rămîne fără poeţi, scrie Georghe Budeanu în Timpul. Jurnalistul deplînge astfel trecerea, ieri, în nefiinţă a scriitorului-academician şi reputatului regizor de film Anatol Codru. Nicolae Roibu remarcă în acelaşi ziar că Anatol Codru este ultimul din generaţia şaizeciştilor, din care au făcut parte Liviu Damian, Ion Vatamanu, Victor Teleucă, Gheorghe Vodă şi Grigore Vieru.

Pe lîngă mai multe teme economice, Economistul se referă astăzi şi la cazul Plahotniuc, constatînd că oamenii legii acuzaţi de Mocanu se concentrează prea mult asupra persoanei acestuia lăsînd fără răspuns întrebările principale ridicate de acest scandal, cum ar fi, spre exemplu, de ce a trebuit să stea în închisoare 40 de zile fără să i se aducă vreo învinuire directorul de la Carmez, Anatol Cîşlaru, cum a reuşit o companie offshore, cu cîteva mii de euro, să acapareze această întreprindere şi cine a stat în spatele tranzacţiei, de ce a fost arestat directorul de la Franzeluţa, cui aparţine acum Gemenii, cine a privatizat hotelul CODRU etc. După conferinţele procurorului general şi a şefului poliţiei anticorupţie, care nici nu au încercat măcar să răspundă la aceste întrebări, și dă cu părerea publicaţia, Filat nu mai pare un premier puternic, ci unul conformist.

Din temele economice, am reţinut anunţul că în primele şapte luni ale anului curent am avut venituri la buget sub nivelul planificat, chiar dacă mai mari ca anul trecut, constatarea că, în stînga Nistrului, casele de vacanţă se cumpără mai bine decît cele de pe malul drept din cauza drumurilor, precum şi pronosticul că euro se va opri din cădere odată cu relansarea principalelor economii europene.

Ziarul Moldova Suverană face constatarea, vădit exagerată, că premierul Filat a instaurat teroare de tip nazist în Moldova, cerînd sancţionarea funcţionarilor ce vor boicota referendumul. El se poartă cu propriul popor la fel ca şi marii traficanţi latino-americani de droguri cu sclavii de pe plantaţiile lor de cînepă, scrie ziarul. Ce face UE şi CE ? – se întreabă publicaţia.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG