Linkuri accesibilitate

Lech Walesa a pierdut procesul împotriva ziaristului care l-a acuzat că a fost colaborator al poliției secrete SB


Fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa a pierdut astăzi un proces împotriva jurnalistului care l-a acuzat că în timpul erei comuniste ar fi fost informatorul Serviciilor Secrete. Un tribunal din Gdansk a decis că jurnalistul Krzysztof Wyszkowski, și el fost membru al Solidarității, şi-a exercitat dreptul la libera exprimare atunci când a făcut comentariile, calificate drept defăimătoare de Walesa. Verdictul subliniază, în același timp, că tribunalul nu se pronunță asupra fondului disputei dintre cei doi.

Decizia tribunalului a fost dată în ziua când se împlinesc 30 de ani de la acordurile de la Gdansk care au dat naştere sindicatului Solidaritatea – primul sindicat independent din blocul comunist. Solidaritatea este considerată un factor cheie care a condus la căderea comunismului în Europa de est. Dar fondatorul şi liderul mişcării din acei ani, Lech Walesa a refuzat să participe la unele ceremonii aniversare.

Walesa a declarat pentru Associated Press că Polonia trebuie să continue reformele în politică, economie şi justiţie, în caz contrar riscă niciodată să nu ajungă la nivelul statelor din vest. La Gdansk are loc un concert pentru a marca 30 de ani de la acordurile de la înfiinţarea Solidarităţii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG